Debatt

Miljöpartiet prioriterar satsningar på människor och klimat

Replik till Annie Johansson ( c ): I politiken handlar det om att prioritera. Vi prioriterar satsningar på människor och klimat. Vad centerpartiet prioriterar är fortfarande höljt i dunkel.

Häromdagen kom det fram att det skulle kosta lika mycket att avskaffa barnfattigdomen som att införa det femte jobbskatteavdraget.

Politik är att prioritera. Vi i Miljöpartiet prioriterar miljö, barn och trygghet. Därför har vi valt att avstå från ytterligare skattesänkningar och istället lägga de på investeringar i sänkta kostnader för småföretag, klimatomställning och infrastruktur. Det är en klen tröst med lite mer pengar i plånboken för de som väntar på en försenad buss eller lämnar barnen på en förskola med för stora barngrupper.

Det börjar nästan bli ett löjets skimmer över den borgerliga regeringens tro på att nya skattesänkningar ska lösa alla världens problem. Innan den här mandatperioden är över kommer det säkert att ha lanserats som lösningen på dåligt semesterväder.

Många av framtidens gröna jobb kommer att skapas utanför städerna. Det är inte i Stockholms innerstad som biogas kommer att produceras, det är på många av landets lantbruk. Att ställa om samhället, bort från fossila bränslen kommer att göra oss alla mindre beroende av irrationella svängningar på den globala oljemarknaden.

Framtidens lösningar kan inte vänta, de nödvändiga investeringarna gör vi nu. Om vi gör det på rätt sätt kommer Sverige att kunna bli ett globalt föredöme och få in stora exportintäkter på den framväxande gröna marknaden. Särskilt stora vinnare är de som bor utanför städerna.

Om vi ska lyckas med detta behöver vi satsa på att minska kostnaderna i små företag. Därför föreslår vi att de minsta företagen ska slippa betala sjuklöneansvar de första dagarna. Regeringen motsätter sig detta, trots att företagen själva för fram det som ett av de viktigaste hindren för att anställa fler. Istället vill man satsa alla pengar på att sänka inkomstskatten.

I politiken handlar det om att prioritera. Vi prioriterar satsningar på människor och klimat. Vad centerpartiet prioriterar är fortfarande höljt i dunkel.

KEW NORDQVIST (MP)riksdagsledamot, Jönköpings län

ETELKA HUBER (MP)gruppledare, Nässjö

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook