Jönköping Småland Toppnyheter

Minst 200 hektar – skogsbrand kan vara större än befarat

Skogsbranden på gränsen mellan Kalmar och Kronobergs län mellan Målerås och Alstermo som bröt ut under måndagen kan vara större än tidigare befarat.

Branden bröt ut efter att den religiöst styrda organisationen Svenska kyrkan mitt i torkan försökt genomföra en naturvårdsbränning som dock spårade ur och blev okontrollerbar.

– Det har bränt riktigt hårt. Hela humusskiktet har brunnit på många ställen och bränt av rötter. Det gör att träd redan börjat falla. Men allt har inte brunnit i området, det finns gröna öar, säger i ett pressmeddelande Katharina Ahlert, skogskonsulent på Skogsstyrelsen som besökte området på onsdagen.

Brandområdet har inledningsvis bedömts vara mellan 150 till 200 hektar, men kan vara större än så. Omfattningen av skadorna, mängden skog och areal ska nu slås fast med hjälp av drönare som Skogsstyrelsen, med säte i Jönköping, skickar upp.

Med hjälp av materialet ska anställda på Skogsstyrelsen bygga en karta över området för att hjälpa räddningstjänsten lokalisera glödbränder mer exakt och för att hjälpa fastighetsägare i området att se hur drabbade deras marker blivit.

Skogsbranden kring Gillbonderyd är den andra storbranden i Småland som härjar samtidigt. Totalt har minst 700 hektar brunnit, en yta motsvarande hela Eksjö tätort.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook