Missing People sätter in drönare efter försvunna personer | Höglandsnytt
Höglandet

Missing People sätter in drönare efter försvunna personerFrivilligorganisationen Missing People vill kunna använda kameraförsedda drönare för att söka efter försvunna personer. Organisationen har därför ansökt om tillstånd för hela Sverige hos Länsstyrelsen i Stockholms län i väntan på en lagändring.

– Skillnaden mellan att hitta den vi söker inom några timmar jämfört med om det tar mycket längre tid kan i slutänden vara skillnaden mellan liv och död. För oss skulle användandet av drönare förbättra och förenkla våra insatser som syftar till att rädda liv, eller att återfinna fynd, kvarlevor av personer som varit försvunna så länge att hoppet om att finna dem vid liv är ute, säger Stefan Haggö, verksamhetsledare Missing People i Blekinge, i ett pressmeddelande.

Högsta förvaltningsdomstolen beslutade i oktober 2016 att kameraförsedda drönare ska betraktas som kameraövervakning. Det innebär att man sedan dess måste söka tillstånd hos Länsstyrelsen. Det behövdes inte före domstolens beslut.
Under tiden som myndigheterna behandlar ansökan om tillstånd får inte Missing People använda drönare.

– Drönare är ett viktigt komplement till att söka med skallgångspatruller. Drönare kan användas för att söka av områden som kan vara svåra eller farliga att söka med hjälp av vanlig skallgång. Drönare sparar också mycket tid jämfört med fotpatruller vilket är en otroligt viktig faktor i våra sökinsatser, säger Stefan Haggö

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook