Moderatpolitiker beväpnar sig för krig mot tidning | Höglandsnytt
Höglandet

Moderatpolitiker beväpnar sig för krig mot tidning


Journalister dödas och hotas. En moderat riksdagspolitiker beväpnar sig och går ut i krig mot en svensk tidning.

Den moderate riksdagsmannen Hanif Bali har publicerat bilder på sig själv där han är beväpnad med tunga vapen och med bildtexten ”Hanif och DN i krig”. Det förekommer också bilder på en tungt beväpnad Bali på en skola.

Mediehusens branschorganisation TU – Medier i Sverige har kontaktat Moderaterna för att få tillstånd ett möte med partiets ordförande Ulf Kristersson angående de anspelningar på krig och hot mot medier som partiets riksdagsledamot Hanif Bali uttryckt i sociala medier.

– Vi tar de här anspelningarna på största allvar. Det är bara någon vecka sen en man i Sundsvall åtalades för förberedelse till mord på journalister. Och vi vet sen tidigare att vissa personer tycker sig finna stöd till hatiskt agerande när de ser hur till exempel riksdagsledamöter, som faktiskt är våra lagstiftare, uttrycker sig. Det här vill vi tala med Ulf Kristersson om, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på TU – Medier i Sverige, i ett pressmeddelande

Det var i början av augusti månad som en nazist i Sundsvall åtalades för förberedelse till mord efter att i flera år samlat information om sabotage och hur man begår mord. Han hade också kartlagt ett antal journalister, varav en är Gefle Dagblad och Hela Hälsinglands chefredaktör samt ansvarige utgivare Anders Ingvarsson. Den åtalade mannen hade också en ombyggd väska som innehöll en pistol och ljuddämpare. Första rättegångsdag är den 23 augusti 2018.

– I den här valrörelsen har vi sett flera exempel på hur politiker och andra partipolitiskt anslutna valt att medvetet misskreditera medier för deras nyhetsprioritering och utförda arbete. Självklart får man kritisera medier och diskutera hur viss rapportering ser ut. Det är bra och viktigt. Men här handlar det om en önskan om att underminera mediernas demokratiska samhällsuppdrag, säger Jeanette Gustafsdotter, vd TU.

Förra året kom den senaste rapporten ”Journalisternas trygghetsundersökning” från Göteborgs universitet, vilken visar att ungefär sex av tio journalister i Sverige någon gång varit utsatta för trakasserier, hot eller våld i samband med sitt yrkesutövande. Ledarskribenter och krönikörer är extra utsatta.

– Hoten är allvarliga redan i dag. Och en förvärrad situation, med tal om medier som fiender och motståndare, kan leda till katastrof. Senast i somras såg vi sorgligt exempel på det när en beväpnad man gick in på en tidningsredaktion i Annapolis i Maryland och sköt ihjäl fem journalister och skadade två. Vi måste sätta stopp för den här utvecklingen redan nu. Vi måste få tillstånd ett nytt och mindre aggressivt samtalsklimat, säger Jeanette Gustafsdotter.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook