Nyheter

Mor och far åtalas för flera års våldtäkt

En mor och en far, 31 resp 32 år, åtalades på torsdagen vid Jönköpings tingsrätt för flera fall av grov våldtäkt mot sina tre barn i åldrarna 5 – 11 år. Modern åtalas också för grov fridskränkning mot barnen, fadern för misshandel mot ett barn.

Det var den 16 augusti i år som socialtjänsten i den aktuella kommunen slog larm till polisen, eftersom man då fattat misstanke om att barnen utsattes för sexuella övergrepp inom familjen. Sedan dröjde det en vecka innan föräldrarna hämtades in för förhör. De anhölls och häktades sedan vid Jönköpings tingsrätt den 25 augusti.

Både modern och dfadern bedömdes då som på sannolika skäl misstänkta för grov våltäkt mot barn och misshandel i flera fall.

Bakom åtalet står kammaråklagaren Gunnar Brodin. I detta finns flera åtalspunkter.

Båda föräldrarna åtalas för flera fall av grov våldtäkt mot de tre barnen. Brodin åtalar kvinnan också för grov fridskränkning mot alla tre barnen medan mannen åtalas för misshandel mot ett barn.

Brotten har pågått från 2006 till 2010.

Varför socialtjänsten inte vidtog några åtgärder förrän i augusti 2011 framgår inte av de knapphändiga uppgifter som lämnats ut från åklagarmyndighetens informationsavdelning.

Gunnar Brodin bedömer att de kränkningar barnen varit utsatta för är att jämföra med samlag.

”Därför har jag valt att åtala både mamman och pappan för grov våldtäkt mot barn”, säger han.

Bevisningen i målet är uteslutande muntlig och består bland annat av flera videoförhör med det äldsta av barnen.

Fler vittnen, som under senare tid varit i kontakt med eller gjort iakttagelser av barnen och/eller deras föräldrar kommer också att kallas som vittnen.

”Min bedömning är att bevisningen sammantaget är god och räcker för en fällan de dom”, säger Gunnar Brodin.

Inledningsvis var ytterligare en kvinna misstänkt för misshandel mot barnen men där kunde inte brott styrkas och förundersökningen mot henne lades ner.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook