Jönköping Nyheter

MORD – FRIKÄND KVINNA får 16 år i fängelse

Göta hovrätt i Jönköping dömer även den 30-åriga kvinnan för mordet på en man i Ställdalen den 13 mars 2017 Göta hovrätt har nu fastställt tingsrättens dom mot den 35-årige man som dömdes till livstids fängelse för mordet på en man i Ställdalen i mars förra året. Hovrätten har även dömt den 30-åriga kvinnan, som tingsrätten frikände, till sexton års fängelse för mord. Hovrätten har dömt mannen och kvinnan för att de gemensamt och i samförstånd mördat offret.

Den 35-årige mannen och den 30-åriga kvinnan åtalades förra året för att tillsammans och i samförstånd ha berövat offret livet i dennes bostad i Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun i nordligaste Örebro län genom att strypa honom. Mannen, som tidigare dömts för mord, dömdes i september förra året av Örebro tingsrätt till livstids fängelse för mord. Tingsrätten frikände kvinnan från mordet men dömde henne i stället för skyddande av brottsling till fängelse i ett år. Mannen överklagade tingsrättens dom och ville att hovrätten skulle frikänna honom. Även åklagaren överklagade domen och ville att hovrätten skulle döma kvinnan för mord alternativt för medhjälp till mord.

– Både mannen och kvinnan har varit i offrets omedelbara närhet när denne mördades men åklagaren har inte kunnat bevisa vem av dem som faktiskt dödade honom. Åklagaren har dock bevisat att mannen och kvinnan agerat tillsammans och i samförstånd när mannen ströps, varför båda två ska dömas för mordet på honom, säger hovrättslagmannen Linda Hallstedt i ett pressmeddelande.

Hovrätten har i sin bedömning stött sig dels på muntlig bevisning i form av förhör med de åtalade, med den mördades efterlevande och med vittnen dels på skriftlig bevisning i form av utskrifter från omfattande sms-trafik, inspelat samtal från SOS Alarm, teknisk undersökning av mordplatsen, den rättsmedicinska undersökningen av den avlidne och den syn på mordplatsen som hovrättens ledamöter gjort.

Normalstraffet för mord är fängelse på viss tid men eftersom mannen nu återfallit i mord bestämmer även hovrätten påföljden för honom till livstids fängelse. Kvinnan är däremot inte tidigare dömd för allvarligare brott och därför har påföljden för henne bestämts till fängelse i sexton år. Mannen och kvinnan ska även betala skadestånd till offrets anhöriga.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook