MORD – Man hittad död i bagagelucka | Höglandsnytt
Nyheter

MORD – Man hittad död i bagagelucka

Tingsrätten fäller en man för mord i ett mål där en kropp påträffats i bagageutrymme på en bil.

En man i 60-årsåldern försvann i mars 2016. Hans kvarlevor hittades i en bil drygt ett år efteråt, i juni 2017. Nu dömer en enig Attunda tingsrätt bilens ägare för mord till fängelse 17 år. Han döms även för grovt bokföringsbrott och grov förskingring mot 7-Eleven.

Den mördade mannen bodde i en lägenhet kopplad till ett stödboende där gärningsmannen tidigare arbetat. Den mördade hade en värdefull myntsamling, och tingsrätten anser att det är utrett att gärningsmannen ville komma åt mynten för att han hade pengaproblem.

Genom polisens utredning går det att konstatera att mordet begicks den 18 mars 2016. Den döde hade fått flera hårda slag i huvudet med hammare. Gärningsmannen hävdade i polisförhör att det rörde sig om självmord och att han fått i uppdrag av den döde att se till att kroppen begravdes. Han ändrade sig inför huvudförhandlingen till att några personer bett att låna bilen och att kroppen låg där när bilen återlämnades. Tingsrätten har inte trott på honom.

För att begrava kroppen hade mannen kapat den dödes underben. Han hade också vid flera tillfällen kört med kroppen i bilen. Detta utgör brott mot griftefrid, som mannen också döms för, meddelar tingsrätten.

– Mordet bevisas genom en kombination av hur kroppen påträffats och hanterats, obduktionsutlåtandet och gärningsmannens egna utsagor, särskilt under förundersökningen, säger rådman Mikael Swahn i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till bokföringsbrottet och förskingringen är att mannen tidigare drev en 7-Elevenbutik. För att få pengar till sitt spelberoende tog mannen ut pengar från butiken. Han sålde också cigaretter svart.

Brottet förtjänar ett högre straff än normalstraffet för mord, 14 års fängelse. Med beaktande även av övriga brottslighet blir straffets längd 17 år.

Gärningsmannen ska betala skadestånd till den dödades dödsbo och till Reitan, företaget bakom 7-Eleven. Han får också näringsförbud och ska vara kvar i häkte.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook