Nyheter

Mördare dömd till 39 år i fängelse – släpps snart fri

Mannen som dömdes till livstid för Stureplansmorden får tidsbestämt straff

Örebro tingsrätt har under tisdagen beslutat att omvandla den morddömde mannens straff om fängelse på livstid till ett tidsbestämt fängelsestraff om 39 år.

Den morddömde mannen har varit berövad friheten sedan han anhölls den 7 december 1994 misstänkt för masskjutningen mot krogkön utanför Sturecompagniet i Stockholm som kostade fyra människor livet och skadade många fler.

Den 6 september 1995 dömde Svea hovrätt mannen till livstids fängelse för mord i fyra fall, försök till mord i fem fall och ett fall av rån. År 2003 dömdes mannen även för allvarlig brottslighet begången på anstalt. Med domen på 39 kan mördaren släppas villkorligt fri om två år efter att då ha avtjänat 2/3 av strafftiden.

Den morddömde mannen har i Örebro tingsrätts mål B 1950-18 begärt att hans straff på fängelse på livstid ska omvandlas till ett tidsbestämt fängelsestraff.

Tingsrätten har i målet hämtat in yttrande från Kriminalvården och utlåtande från Rättsmedicinalverket. I sitt utlåtande har Rättsmedicinalverket redovisat den sammantagna bedömningen att risken för att mannen återfaller i brottslighet av allvarligt slag är låg på en tregradig skala (låg/medelhög/hög).

Tingsrätten har i dagens beslut gjort den sammantagna bedömningen att det inte längre föreligger någon konkret och beaktansvärd risk för att mannen återfaller i brottslighet av allvarligt slag. Detta tillsammans med god skötsamhet och att han medverkat till att främja sin anpassning i samhället i kombination med den långa tid han avtjänat utgör skälen till att tingsrätten beslutat om att omvandla hans straff till fängelse i 39 år. Tingsrätten har beaktat att omständigheterna kring gärningarna som ledde till straffet om livstids fängelse har varit synnerligen försvårande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook