Nyheter

MORDUTREDNINGEN läggs ner – mördaren kan inte dömas

Efter en omfattande utredningsarbete lägger nu polisen ner förundersökningen gällande mordet på Lassalyckan i Ulricehamn. Av utredningen kan man konstatera att det fanns sexuella motiv till överfallet.

– Jag tycker vi har utrett alla spår och har idag tagit beslutet att lägga ner förundersökningen, säger polisens spaningsledare Helena Ericsson i ett pressmeddelande.

Utredningen kring mordet på en kvinna i övre 50-årsåldern i friluftsområdet Lassalyckan i Ulricehamn den 24 oktober förra året, är en av de mest omfattande mordutredningarna i polisområde Älvsborg. I samband med att förundersökningen läggs ner har nu ärendet i polisiärt hänseende fått sin i uppklaring. Främst genom stark DNA-bevisning.

– Vi hittade starka DNA-spår, som knyter gärningsmannen till platsen, säger biträdande spaningsledare Göran Arvidsson.

Gärningsmannen är en man i 30-årsåldern hemmahörande i Ulricehamn. Han är inte känd av polisen sedan tidigare. Polisen har utrett ett antal spår och hypoteser kring mordet på kvinnan. Av utredningen kan polisen konstatera att offret och gärningsmannen inte haft några kopplingar sedan tidigare och att det heller inte har funnits någon hotbild kring kvinnan. De var för varandra helt okända. Samtidigt pekar utredningen på att gärningsmannen haft ett sexuellt intresse för äldre kvinnor. Han har även ringt upp kvinnor med sexuella anspelningar.

Mannen rörde sig i området under den aktuella dagen och passerade flera vittnen. Ett vittne såg honom också förfölja en annan kvinna. Polisen gick i januari ut och topsade ett stort antal personer. Gärningsmannen var en av de personer som blev topsade och kunde sedermera kopplas till mordet. Mannen begick dock självmord.

– Det här har varit den mest omfattande mordutredningar som vi har hanterat i polisområdet. Här fanns också en stor återfallsrisk. Det här fallet har skapat stor otrygghet i Ulricehamn under en period. Jag kan nu i efterhand konstatera att det är en bra förundersökning och det är viktigt att det har kommit till klarhet vem som låg bakom. Trots all tragik i ärendet är det skönt att det har kommit till ett slut, säger polisområdeschef Lena Matthijs.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook