Nyheter Vetlanda

Myresjöhus vann i Hovrätten – slipper betala miljonskadestånd

Göta Hovrätt dömer till Myresjöhus fördel och anser att ett antal hus i Skåne som drabbats av fuktproblem inte måste åtgärdas av Myresjöhus som inte heller ska betala skadestånd. Eksjö tingsrätt har tidigare dömt Myresjöhus att betala skadestånd.

De 23 husen byggdes under åren 1999 till 2003 med så kallad enstegstätning. Vid besiktningar utförda under 2009 och 2011 upptäcktes att husen var hade skador. Utredningen visade fukt på stort sett alla de ställen som man inom branschen ser som riskområden, d v s vid fönster, infästningar och glipor mellan puts och metall. Det hittades också höga halter av mikroorganismer och mikrobiella skador.

Huvudfrågan i målet har varit om Myresjöhus, i egenskap av entreprenör, ska ansvara för felen. Hovrätten bedömer att Myresjöhus inte ska ansvara för bristfälligheterna i husen.
”Myresjöhus har utfört arbetena på ett sätt som motsvarar fackmässig standard vid tidpunkten för arbetenas utförande och att någon vårdslöshet inte kan läggas bolaget till last vid valet av den enstegstätade fasadkonstruktionen”, skriver hovrätten i sin dom.

Eksjö tingsrätt har tidigare dömt Myresjöhus att betala 9 miljoner i skadestånd till de skånska husägarna.

Tidigare har andra domar pekat mot att husföretagen ska betala för fel med enstegstätning.

Istället för att Myresjöhus ska betala skadestånd måste nu husägarna ta rättegångskostnaderna på cirka 1,2 miljoner kronor.

[Redaktion]

[adrotate banner=”53″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook