MYRESJÖHUS VARNAR! | Höglandsnytt
Ekonomi Höglandet

MYRESJÖHUS VARNAR!

Under de tre första kvartalen 2018 minskade antalet nybyggda bostäder i Sverige med 16 procent jämfört med samma period 2017. Det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån som bostadstillverkaren OBOS (med Myresjöhus som flaggskepp) har sammanställt.

– Bostadsbyggandet måste öka för att hela Sverige ska leva och för att vi ska kunna minska bostadsbristen. Vi ser två avgörande hinder för bostadsbyggandet just nu. Dels har Finansinspektionens amorteringskrav gjort att många inte kan finansiera sitt bostadsköp, dels är många kommuner inte tillräckligt snabba och effektiva i att tillgängliggöra byggbar mark. Nu behövs en långsiktig bostadspolitik med tydliga spelregler som går att lita på. Vi vet att det går att bygga långsiktigt hållbara bostäder som fler har råd med, säger Joakim Henriksson, vd för OBOS Sverige, i ett pressmeddelande.

Enligt Boverket råder i dag bostadsbrist i 243 av 290 svenska kommuner. I januari–september 2017 påbörjades byggnationen av nästan 47 000 bostäder, men under motsvarande period 2018 påbörjades endast drygt 39 000 bostäder. Av dessa var knappt 31 000 lägenheter i flerbostadshus och nästan 8 400 enfamiljshus.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook