Debatt

När enfalden blev ”sanning” om Juholt

Den moral som massmedia visat i Juholt-affären är förkastlig och har skadat det fria ordet och yttranderätten i grunden. Jag har i fråga om Juholts hyresbidrag försett alla större tidningar med varningstext – ”läs detta först, skriv sedan”.

Tidningarna har kastat fakta i papperskorgen, utnämnt sådana som mig till enfaldiga ”bonnläppar”, som inget begriper, och låtit en verklighetsbild som de själva målat upp bli den förhärskande sanningen.

De har både i denna fråga och kungaaffären visat att deras moral är ett bottenlöst träsk. På ena hållet så förser en ”berusad” maffios från juggemaffian media med uppgifter, som saknar all sanningshalt. I Juholt frågan, där huvudmannen bevisligen inte brutit mot en enda paragraf utan gjort helt korrekt, så får han åka kana i media.

Man driver Juholt till vansinnets gräns. Vad är orsaken? Man vill tjäna pengar på lösnummer-försäljningen. Jag har många gånger utryckt mitt förakt för Expressens och Aftonbladets ledarsidor. I skenet av det här sista mediedrevet saknar dessa redaktioner hos mig och många andra svenskar all intellektuell trovärdighet. Från dessa redaktioner kommer troligen bara analyser som bidrager till att sälja tidningar. Vad ledarsidan står för i detta sammanhang har ingen betydelse. Ett gäng lallande….

Just det.

Det får inte vara så att dessa ledarsidor skall ha någon som helst betydelse i svensk politik utan vara ett varnande skolexempel där man ställer frågan till vad dagens ledare syftar till. Är den godkänd av försäljningsdirektören på tidningen.

Det måste också sägas att SvT och Tv- har dragits med i denna avintellektualisering, där dumheten är ledstjärna istället för snille och smak.

Åtgärder för att förbättra dessa redaktioner är för det första lära sig läsa innantill, för det andra att öva upp läsförståelsen, för det tredje att öva upp förmågan att söka fakta, för det fjärde att lära sig analysera sanningshalten i skrivna texter, för det femte att söka trovärdiga källor, för det sjätte att vädra ut dumhet, enfald och kollegial korruption.

Den person på Aftonbladet som påstås ha avslöjat Juholt har av sin chefredaktör uppmuntrats att göra dumheten, lögnen och enfalden till nyheter. Nu får hon löpa gatlopp i allmänhetens ögon som mindre vetande.

När mediedrevet samlas framför en utpekad dörr det brukar jag säga ”nu har dumheten och enfalden frukostmöte”.

LARS-HÅKAN HALLDINEksjö

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook