Nässjö

Nässjö kommun bröt inte mot lagen – kan lägga ned skola

Motståndarna till skolreformen i Nässjö har nu fått slutgiltigt nej. Förvaltningsrätten i Jönköping säger nej till ett antal Nässjöbors överklagan av beslutet.

[adrotate banner=”28″]

Centralskolan, symbolen för kritiken och protesterna mot skolutredningen i Nässjö kommun. Foto: HöglandsnyttSkolreformen i Nässjö klubbades igenom i fullmäktige i mars i år efter stora protester. Reformen innebär bland annat nedläggning av Centralskolan och flytt av högstadiebarn till Brinellskolan.
En jättelik protestvåg svepte genom kommunen och motståndare lyckades få ihop tusentals underskrifter för krav på en folkomröstning. Bland annat efter en stor protestmarsch på stan.
Demonstration Nässjö 3Kravet på en folkomröstning ignorerades dock helt av kommunledningen vilket ledde till ytterligare protester.
Kommunledningen fick igenom sitt förslag i fullmäktige men beslutet överklagades.
Motståndarna ansåg att beslutet inte var lagligt eftersom inte fullmäktige tagit initiativ till förslaget och eftersom det inte fanns några uppgifter om hur reformen skulle finansieras.
Kommunledningen menade att förslaget initieras på laglig väg och eftersom reformen inte innebär extra kostnader under 2013 är det helt i sin ordning.
Förvaltningsrätten går nu på kommunledningens linje och avslår överklagandet.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

6 Comments

  1. Nässjös styrande politiker får nog se sig om efter andra jobbb efter valet. Sanslösa beslut om skola, äldreomsorg och flyktingmottagande kommer ha sitt pris.

  2. Tyvärr, Thomas. Det blir inget med nya jobb för dem. Ingen vill anställa dem. Presterar man inte i arbetslivet så får man anmäla sig till Af och bli Fas 3:are.

  3. Det finns inga konkreta planer beträffande Centralskolan, vad jag känner till. Det var ett tråkigt besked som förvaltningsrätten kom med, om än ganska väntat. Sista ordet är inte sagt om Centralskolan. Det kommer förmodligen att bli en het debatt om de ökade kostnaderna för skolstrukturen på nästa kf som är budgetfullmäktige. Antagligen kommer Centralskolan och brinells 7-9 skola att förbli viktiga frågor framöver också. Förhoppningsvis in i valrörelsen 2014.

  4. Så sorgligt när man inte tänker innan man agerar. Dessa ”politiker” som styr i staden bor ju i många fall inte ens där…. så dom struntar ju i hur stadens utveckling egentligen går.
    kan man få tag på en lista på hur många procent som bor utanför Nässjö kommun?

Kommentarer avstängda