Nässjö

Nässjö kommun ”ointresserad” av motkrav på socialbidragstagare

Nässjö kommun har varit ointresserad av att ställa motkrav på de som söker socialbidrag, menar oppositionsrådet Anders Karlgren (m) i ett svar på Nässjö kommuns webbforum.

Nässjö kommuns medborgare vill ha svar på vad politikerna tänker göra åt de skenande kostnaderna för socialbidragen som väntar dra ned ansvarig nämnds budget med 9 miljoner kronor.
Uno Kenstam (safe) lägger ansvaret på regeringen för försämring i a-kassan och sjukpenningen.
Etelka Huber (mp) vill avvakta till partiet lagt sin skuggbudget.
Kjell Skålberg (fp) vill inte uttala sig innan budgeten är klar.
Gunnar Gadderyd (sd) vill ”minimera tillströmningen” av flyktingar och invandrare.
”Tyvärr har kommunen varit ointresserad under många år med att ställa motkrav på de som söker socialbidrag. Jag vet andra kommuner med framgång gjort så och minskat bidragsberoendet”, är Anders Karlgrens svar och förordar också arbetsmarknadsåtgärder.
Nyligen togs beslut om 9 extra miljoner kronor i tilläggsbudget för att betala socialbidragen. Pengar som det inte är säkert finns i årets budget.
[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

5 Comments

 1. Att Nässjö kommun inte är intresserad av att ställa motkrav på de som får socialbidrag är inte alls förvånande. Det är normal socialdemokratisk partipolitik som ligger bakom detta ointresse. Tyvärr drabbar detta såväl sosseväljare som andra väljare däremot drabbas sosseväljarna hårdast men det förstår de förmodligen inte själva eftersom de fortsätter att vara sosseväljare val efter val.

  Om kommunpamparna i Nässjö kommun vore smartare än de är nu så kunde en lösning vara att säga upp avtalet med migrationsverket och omedelbar därefter börja förhandla om ett nytt avtal som ger mera pengar. Det borde även ske i Vetlanda kommun men där är kommunpamparna lika korkade som de är i Nässjö kommun så något ljus i tunneln lär det inte finnas.

  Kenestams utomordentligt korkade kommentar tyder på att Kenestam saknar förmåga att vara med och styra kommunen. Kommunpampar har lätt att skylla på andra men ser sällan sina egna brister.

  Rösta bort sossarna och SAFE vid valet 2014, då blir det ordning på torpet med motkrav för de som söker socialbidrag i Nässjö kommun.

 2. Vilken insyn har den gode Karlgren? Han insinuerar att socialförvaltningen inte ställer några krav, men ger inga exempel.

  Kravet, enligt lagen, är att den sökande gör vad den kan för att bli självförsörjande och att den står till arbetsmarknadens förfogande.
  Kraven som ställs i Nässjö är att biståndstagaren gör sig av med realiserbara tillgångar så som till exempel bil eller andra tillgångar i form av fastigheter osv innan något bistånd är aktuellt. De måste vara inskrivna på AF och delta i deras olika program. Biståndstagaren måste även aktivt söka arbete och visa vilka arbeten som sökts på lista. Det går givetvis att fuska med listan, men hur ska detta kontrolleras med rimlig administration?

  Tidigare ställde förvaltningen krav på att de med missbruksproblem lämnade rena drogtester för att kunna anses stå till arbetsmarknadens förfogande, men så fick man inte göra sade socialstyrelsen.

  Problemet är inte att kraven är för låga. Problemet är att de som är aktuella för bistånd ofta saknar utbildning, inte har tillräckliga språkkunskaper eller på andra sätt har problem som inte gör dem attraktiva på en redan ansträngd arbetsmarknad.

  Kom in i matchen Karlgren!! Berätta vilka ytterligare krav som ska till (dessa måste ju givetvis gå ihop med lagstiftningen och passera socialstyrelsens tolkning av lagtexten).

 3. Ursäkta men vad har en budget för sammanhang med sakfrågan om motkrav på de som söker socialbidrag.
  Precis som vanligt på kommunens webforum så finns inga svar från centerpartiet. Är det så att partiet helt avsomnat och saknar väljare kommunalt eller är det ren nonchalens mot väjarna ????

 4. Etelka Huber (mp) vill avvakta till partiet lagt sin skuggbudget. Kjell Skålberg (fp) vill inte uttala sig innan budgeten är klar. Om man fastställer ett regelverk för IFO nämnden med enkla motkrav på bidragssökande är ingen budget fråga.
  Vågar inte berörda partier ta ställning eller förstod man inte frågan ??

 5. Herr moderaten Karlgren, vet inte ens vad han pratar om, för hans kollegor i riksdagen bär ett stort ansvar för den misslyckade jobbpolitiken och socialpolitiken. Hur ska de som saknar jobb kunna få ett annat jobb när de saknar relevant utbildning?
  Att Borgaralliansen med Fredrik Reinfeldt i spetsen snålat bort massor av viktiga insatser för arbetslösa typ arbetsmarknadsutbildningar, och komvuxutbildningar för vuxna arbetslösa som vill sadla om sig till ett annat yrke, samtidigt som man med läderpiskans politik sätter extra hård press på de som är arbetslösa, med att de måste söka ett ex antal jobb för att erhålla socialbidrag, eller A-kassa. Hur ska de som söker upp till 50 jobb i månaden få jobb, när samtidigt ex antal tusen andra arbetslösa konkurrerar om de jobb som finns i Nässjö med omnejd?

  Till politikerna i riksdagen,landstinget och i kommunfullmäktige. Satsa mer resurser på arbetsmarknadsutbildningar och komvux yrkesutbildning för vuxna som saknar relevant utbildning och jobb.

  Herr Karlgren, har inte insett att de som är arbetslösa sedan flera år tillbaka har svårt att få jobb.
  Men att han samtidigt propagerar för att Nässjö kommun ska ta emot fler invandrare/flyktingar, och det belastar kommunens ekonomi, samt fördyrar kommunens kostnader för socialbidrag, och samtidigt så har arbetslösheten i Nässjö bitit sig fast på en hög nivå. Hans uttalande om att kommunen inte har ställt motkrav på de som erhåller socialbidrag under flera år,är rent av löjligt och barnsligt. Herr Karlgren borde tänka sig för att det finns övriga grupper som har dåligt ställt som inte har lätt att få jobb, och då är det alla ungdomar, som har gått ut gymnasiet, funktionsnedsatta personer, alla nya invandare/flyktingar som redan finns i Nässjö med omnejd, samt vuxna arbetslösa som saknar relevant yrkesutbildning.

  Den politik som herr Karlgrens kompanjoner driver i riksdagen vill jag kalla för en stor dubbelmoral, när man pressar arbetslösa till max att söka jobb, samtidigt som man dragit ner på arbetsmarknadsutbildning och komvuxutbildning, den ekvationen passar inte in.
  Är inte kraven som ställs på de som kanske aldrig har en chans att få en fot in på arbetsmarknaden på grund av bristande utbildning orimligt hårda?

  Borgaralliansen som sitter i riksdagen, landstinget och i kommunfullmäktige, lär nog inte räkna med att få väljarstöd i valet 2014, på grund av att de för en politik som inte har gynnat de som har sämst ställt i samhället med låga inkomster,och bristfällig utbildning, samt saknar jobb, deras politik har istället gynnat de som har höga inkomster.

Kommentarer avstängda