Nässjö tog emot flest invandrare | Höglandsnytt
Höglandet

Nässjö tog emot flest invandrare


Nässjö kommun tog emot klart flest nyanlända invandrare ifjol jämfört med andra kommuner på Höglandet och i länet, visar Migrationsverkets statistik.

Nässjö kommun tog emo 133 nyanlända invandrare under 2012. De flesta kom från Somalia och Afghanistan.
Sävsjö tog emot 48 invandrare, de flesta statslösa.
Vetlanda tog emot 38 nyanlända invandrare, de flesta från Afghanistan.
Eksjö kommun tog emot 26 och Aneby 21. I Tranås kommun togs 46 nyanlända invandrare emot.
[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

111 Comments

 1. Är det snart inte dax att sluta ta emot en massa flyktingar??? Eller så tycker jag att dom på kommunen som beslutar att bifalla alla ansökningar skall bosätta sig som grannar med dessa flyktingar.

  Jag tycker så iallafall.

  1. Många tycker som du Marie, men ingen av oss vågar säga något högt sorgligt nog.

 2. Jag håller med dig Marie!
  Nu får det väl räcka? Vi har problem med dom som det är..

  1. Du kan väl inte på allvar mena att likställa behovet av invandringen med ledig yta i en ort utan att nämna det i samband med ekonomi, kultur, assimilering och brottslighet mm.

 3. Med den utflytningsgraden nässjö har skulle det vara en spökstad utan våra invandrare

 4. Mikael.
  Med alla flyktingar är Nässjö redan en spökstad. Sanningen är att den styrande alliansen totalt misslyckats med att
  föra någon positiv anda över kommunen.
  Att ta ombord flera flyktingar på en redan sjunkande båt bara påskyndar haveriet.

 5. finns så mycket forskar siffror på att invandrare bidrar mera till samhhället än vad dom belastar

  1. Nej Mikael det finns inga sådana siffror. Enbart när man plockar ut lösryckta delar ur en rapport kan den typen av resultat ses. Som t ex i den senaste OECD rapporten.
   I en färsk undersökning från Norges SCB visar följande totala resultat:
   Invandrare från västra Europa +700 tusen, östeuropa -700 tusen, utomeuropeer -4,5 miljon. Visar det sig dessutom att inte invandraren får något jobb alls under sin vistelse i Sverige är förlusten 12 miljoner. Problemet för Nässjös del ar att den övervägande tillströmningen sker från den senaste gruppen.

 6. Vill bara grattulera nässjö för att nu kommer dom dra ifrån oss andra på höglandet ekonomiskt och med massa ny arbetskraft. Eller när ska Mikael vakna och se att nerdragningarna inom skola och vård beror på någonting, jag har min bild klar men berätta gärna varför socialbidragen bara ökar och ökar mest i dom kommuner som tar imot mest invandrare.

  1. Den rapport från OECD som publicerats i DN är flera år gammal. Invandrar och flyktingstrukturen har förändrats sedan den undersökningen gjordes. Samma frågeställning idag skulle ge ett annat resultat.
   Har vi råd för socialbidragen bara ökar och ökar i de kommuner som tar emot invandrare. Välfärden och utbildning får ta smällen medan Sverige med raska steg närmar sig u-landsnivån.

 7. Självklart all heder åt arbetskrafts invandringen 60-80-tal som kom och jobbade och slet för att hjälpa till att bygga upp detta otroligt fina land, självklar även dom som kommit hit efter dom åren oxå och arbetat och bidragit.

 8. flera år gammal ? Publicerad 2013-06-13 är inte så gammalt skulle jag säga sen kan man inte se ekonomi i allt heller medmänsklighet är värt mera

  1. Det handlar inte om när den är publicerad i DN utan när den verkligen är gjord.
   Precis som vanligt kommer den samvetsömkande svensken med argumentet medmänsklighet när
   man inte längre har argument för flyktingmottagandet.

 9. När ska någon börja tänka med hjärtat och inte med sin plånbok då? Det finns miljoner människor som lever under fruktansvärda förhållande i eb krigshärgad värld, har vi inte nog medmänsklighet att hjälpa en liten, liten bråkdel av dem till en bättre tillvaro? Visst blir det både kostnade o lite problem ibland men de är människor som lider på sätt de flesta inte kan föreställa sig. Ja, de får bo granne med mig. O jag hoppas att om något hemskt händer i sverige så finns det det andra i världen som tänker likadant o låter oss få en fristad från grymhet o katastrofer.

  1. I stället för att ta emot så många som vi gör här kan vi istället hjälpa hundra gånger fler i närområdet. Vilket är mest solidariskt? Att hjälpa en person att leva ett förhållandevis lyxigt liv eller hjälpa 100 andra att överleva och få hjälp med nödvändig läkarvård.

  2. Om du verkligen var solidarisk med utsatta människor i världen, så skulle du vara emot den massinvandring som nu pågår i Sverige. För att finansiera hela spektaklet, överför man stora resurser från biståndet.
   Inte bara är det en bråkdel av de som kommer hit som verkligen har skyddskäl, man sänker samtidigt biståndet, så att färre fattiga i tredje världen får hjälp.
   Hela invandringspolitiken är ett haveri, där de verkliga drivkrafterna är att ”kulturpersoner” och politiker ska få visa upp ett sken av hur goda personer de är. Naturligtvis är resultatet det rakt motsatta, med ökade konflikter och ökad fattigdom.

  3. Om något skulle hända i Sverige som gjorde att vi behövde humanitär hjälp och en eventuell fristad ute i världen så skulle du inte finna denna empati och medmänsklighet i länder med muslimsk livsåskådning.

 10. Mikael: Angående OECD rapporten så har Tino Sanandaji, (nationalekonom, debattör och författare), lite synpunkter: http://www.tino.us/2013/06/oecd-invandringen-en-nettokostnad-nar-samtliga-budgetposter-raknas-in/

  Mikaela A: En ansvarsfull invandringspolitik stödjer de flesta, men som det ser ut idag är det mer eller mindre okontrollerat.

  Läs bla på Merit Wager´s blogg : http://meritwager.wordpress.com/ även hennes bok ”Inte svart eller vitt utan svart och vitt: miggor berättar.

  Mångkultur har aldrig funkat genom historien, varför skulle den göra det nu (vi börjar ju redan se en klar spricka i Sverige)?

  Ur miljösynpunkt är det ju inte heller något positivt och ta folk till ett av dom kallaste länderna på jorden, redan nu är vi även beroende av och importera mat utifrån för och klara behovet i Sverige och det ökar.

 11. massinvandring ? 2012 kom det till sverige 103 059 samtidigt som det utvandrand 51 747 vilket ger en netto invandring på 51 312 vet inte om jag skulle kalla det massinvandring

  1. Som jämförelse har vi nu en större invandring än USA har haft under hela sin historia, i förhållande till befolkningsstorleken. När toppen kom i slutet av 1800-talet införde man begränsningar, då den medförde sådana social problem och att man befarade oroligheter.
   Om storleken på invandringen är större än USA någonsin har haft, så är det svårt att inte betrakta det som annat än massinvandring.

 12. och en 5e del av dom drygga 100 tusen var svenskar som flyttade tillbaka efter ha bott uto

 13. én nettoinvandring på ca 500000 och det inkluderar svenska som flyttat tillbaka och den största invandrar grupperna som fortvfarande e skandinaviet och en stor det från europa på ett invånarantal på 9 mil ger 5 promille

 14. Tack för siffrorna och länken Mikael! Diskussion och debatt om invandring och migration måste bygga på nyanserade resonemang. Det gamla sd-argumentet att vi skulle kunna hjälpa utsatta människor i sina närområden är oftast inte troligt eller möjligt. I den mån som bistånd kan hjälpa människor på plats är det givetvis välkommet. Men många befinner sig på flykt från tortyr, diktatur, krig och ofrihet. Lyssna på jan eliassons sommarprogram! Om kulturförståelse, diplomati, konflikter och krig. Mkt bra!

  1. Ok Rikard. Enligt Norska scb som jag redogjort för i ett tidigare inlägg och som vi kan härleda till Nässjö kommun. Vi har ungefär 500 somalier och räknar vi då med en kostnad på 12 miljoner per person under en livstid kostar det samhället 2 miljarder alltså 2000 miljoner kronor bara för Nässjös del. Tala om för mig var vi ska ta pengarna ifrån. Skola? äldreomsorg? pensioner? Ska vi ge avkall på miljön? Förväntar mig ett ärligt svar.

  2. SD argument, vore roligt att veta om du förkastar iden på bistånd till behövande pga att det är ett SD förslag som du säger eller om du bevisligen vet att bistånd inte fungerar. Mig veterligen fanns bistånd långt innan SD såg dagens ljus, så om man hjälpte till i dom länder som behöver vatten utbildning och en fungerande vård så kanske människor i dom länder inte skulle börja kriga pga det är just dåliga förhållanden i dom länderna.

   1. Låt mig vara extra tydlig! Bistånd är viktigt och bör utökas, till skillnad mot vad alliansen har gjort. Det är ingen sd-idé att ge bistånd och hjälp på plats. Däremot brukar företrädare plädera för att människor ska hjälpas på plats. Det görs redan idag. I fallet med Syrien handlar det om hundratusentals människor på flykt, som inte kan vara i Syrien pga livshotande situationer. Det är alltså människor som söker trygghet för sitt livs skull. Sedan brukar dessvärre vissa debattörer bunta ihop invandring av arbetskraft, flyktingar och utomlandssvenskar som flyttar tillbaka till samma grupp. Det blir galet, eftersom man har så olika förutsättningar. Det samhälle som jag tror på ser inte människor som belastningar eller kostnader. Det ställer inte grupper mot varandra, utan försöker se en global helhetsbild.

    1. Alla lever inte i den drömvärld som Rikard. En global helhetsbild låter ju otroligt fint men hur ska man förklara den för en oinvigd när man inte kan förklara vad som är svensk kultur ?? I ett tidigare inlägg använde Rikard uttrycket kulturförståelse men det är en undantagsföreteelse för flyktingar enligt Rikards resonemang så ska istället svensken anpassa sig kulturellt efter flyktingarna.
     Varför ska Sverige ta emot alla som söker trygghet ? En konfliktsituation någonstans i världen bottnar i något oftast då i religiösa åsikter. Tyvärr finns det politiker från lilleputt landet Sverige som har så höga tankar om sig själva att de tror sig vara kapabla att lösa konflikthärdar ute i världen.

 15. Om kostnaden nu är 12 mil per person ,så inkluderar det inte vad dom bildrar med skatte intänker t.e.x utbildning som vi slipper betala kommer folk som kan gå rakt in i arbetslivet.det argumentet kan du ju så fall använda på folk som e sjuka arbetslösa eller på annat sätt inte bildrar till samhället

   1. Berätta gärna för mig vad dom 12 mil skulle beså av.Invandrare betalar skatt som alla andra behövs det gå i skola (Många invandrare har bra utbilningar när dom kommer redan) är den kostnaden samma som för ”svenska ” barn så berätta gärna vad den kostnaden består av som ligger över vad svensak personer inte har

  1. Det blir till vara högavlönad om du ska bidra med den summan i skatt. Tyvärr är det så att bland dagens flyktingar går ingen eller ytterst få direkt ut i arbetslivet så pass klarsynt måste man vara i debatten.

   1. Får gärna berätta vad siffran 12 mil kommer ifrån
    Sen är det bara att läsa raporten står svart på vitt

    1. Som jag skrivit tidigare Mikael är 12 miljoner kronor kostnaden för de utomeuropeiska invandrare som ej lyckas få jobb. Kostnaden är ett genomsnitt och total nettokostnad. Allt enligt en färsk undersökning från norska scb.

     1. problemet med den siffran är att majoriteten av invandrana får jobb samma argument kan du ju så fall använda på svenskar som inte har jobb sjukskrivmna osv har en ungdoms arbetslöshet på 25 % så ska dom med flytta eller ska vi sluta skaffa barn?

 16. Mikael….är du en av politikerna som är ansvarig för dessa galenskaper eller vet du bara inte vad du pratar om? Kan du förklara för mig vad en 10% ökning av invånareamtalet av Somalier i en liten håla som Forserum har för positiv effekt för samhället? Hur många av dessa tror du arbetar? Jag begriper mig inte på folk som tror på att invandringen är mågot Sverige tjänar på rent elonomiskt. 70 talets arbetsinvandring är en sak, men dagens massinvandring av folk som det tar minst 15 år innan dom kommer in på arbetsmarknade om dom alls gör är enbart en kostnad för samhället. Och vilka är det som drabbas? Oftast barnen och dom gamla som byggt upp det här landet, men hur tsckar vi dom. Genom att pensionärerna får det sämre och sämre. Så snälla du…..tänk innan du skriver eller ta teda på fakta. Många av oss andra bor inte i en egen liten bubbla utan i verkligheten.

 17. Som jag sa innan 5 promille 50000 personer i nettoinvandring i hela sverige är inte en massinvandring

 18. om du läser raporten jag länkade till innan ser du attt inkomsterna på invandrare är större än belastningen

  1. Om du refererar till OECD-rapporten så var slutsatsen att invandringen var en ren förlustaffär. Man marknadsförde rapporten genom att påstå att invandringen var lönsam, men det var den endast när man bara räknade med 60% av utgifterna. När man tog med alla utgifterna så kom man fram till att invandringen var en ren förlustaffär.
   Ekonomer har sågat rapporten, dels för den marknadsförda slutsatsen som helt orimlig, dels för att i de ”100%” utgifterna, har man utelämnat stora utgiftsposter.
   Sedan vore det intressant att höra vad du anser vara en ”massinvandring”, när det uppenbarligen inte är det ens när man har en högre invandring än USA någonsin haft historiskt, eller när invandringen är så stor att den leder till bostadbrist över hela Sverige.
   Är det en massinvandring när befolkningen består av 20, 30, 40 eller 50 % av invandrare?

 19. Tack Mikael för länken till OECD-rapporten. Den visar på en mer sansad bild av läget än den som de främlingsrädda är benägna att se. Och som en kommentar till signaturen ” Höglandet”, så vill jag bara säga att politikerna är ansvariga för hur situationen ser ut. Man måste utarbeta en gedigen handlingsplan där såväl språk, praktikplatser och social assimilation ingår som ett led i att ge invaderade vännerna en ärlig chans i sitt nya land.

  1. Etelka…..jag vet att politikerna är ansvariga och det är just av den anledningen som jag för första gången på 30 år inte vet vilka jag ska rösta på. För det lär inte bli något av partierna i det borgliga blocket som jag röstat på i alla år tidigare. Vad det gäller OECD-rapporten så ska jag naturligtvis läsa denna. Ska bli trevligt att se om det står något i den varför skolorna blir sämre och sämre och detsamma gäller våra gamlas levnadsstandard. Kanske det till och med står något om varför kommunernas kostnader för socialbidrag skjuter i höjden och fler och fler kommuner säger stopp till mer flyktingar för att dessa inte klarar detta ekonomiskt. Men det måste vara något fel på dom ansvariga i dessa kommuner eftersom bla. MP anser att flyktingar är bra rent ekonomiskt sett för Sverige. Ni lär inte kunna övertyga mig, och än mindre alla svenskar som drabbas av era prioriteringar. Hoppas vi ser ett resultat av detta i nästa val. Och innan någon börjar prata om rasism och ”främlingsrädda” så har jag inte tänkt rösta på SD……men jag lever i verkligheten och ser resultatet dagens flyktingpolitik varje dag, vilket tydligen inte alla andra gör.

  2. Tror att det med tydlighet framkommit att OECD-rapportens rubrik var felaktig och att den i själva verket visade invandringens stora kostnader. Som exempel på hur svårt det kan vara att visa hur ”lönsam” invandringen är, var Ullenhag’s ”mytlista”.
   Som exempel på lönsam invandring, fick han vända sig ända till Japan, som tog emot hela 38 st flyktingar, men desto fler arbetskraftsinvandrare, som endast fick arbetstillstånd efter mycket hårda krav på kompetens och efterfrågan. Det vill säga , rakt motsatt den politik som förs i Sverige.

 20. Mikael och Rikard Salander, var goda och läs på länkarna jag skickade in tidigare som ligger längre upp. OECD-rapporten är en ”glädje” rapport och läser ni länken till Tino förstår ni det.

  Angående Merit Wager´s bok ”Inte svart eller vitt, utan svart och vitt: miggor berättar”, (som jag tycker ni bör läsa), så kommer här en länk till Dagens Juridik´s recension av boken: http://www.dagensjuridik.se/2012/04/berattelser-inifran-migrationsverket

  Några citat från miggorna som jobbar på Migrationsverket (miggor kallas de anställda på migrationsverket):

  ”Jag skäms över vad jag av ledningen och politikerna tvingas göra mot mitt land”

  ”Jag skulle vilja utreda en person som talar sanning om sin identitet och om sina asylskäl. Då skulle jag kunna fatta ett rättssäkert beslut.”

  ” Den här mannen tyckte inte att det var rätt av svenska staten och ställa krav på honom. Han ansåg att det fanns pengar i Sverige och att han hade rätt att ta del av dem.”

  Detta var tre citat jag tog från baksidan av boken, det är än mer skrämmande och läsa boken för man förstår vilket haveri det är i Sverige gällande invandringspolitiken idag och sen flera år tillbaka.

 21. Att hänvisa till en raport av vagner :Är inte mycket trovärdighet i en sådan är det avpixlat du hittat den ?

 22. Du bör nog läsa på om vem Merit Wager är innan du kritiserar henne och gör dig till åtlöje, den infon får du däremot leta rätt på själv.

  I hennes bok är förordet skrivet av Krister Thelin, domare och ledamot av FN:s kommitte för mänskliga rättigheter, efterordet är skrivet av Lars-Gunnar Lundh, tidigare jurist och överdirektör vid Migrationsverket, ganska tunga namn.

  Du verkade visst inte ha nått och säga om länken till Tino, visserligen förståligt att det skulle bli tyst.

  Vart är trovärdigheten hos DN som framförde en falsk rapport (OECD) och erkände vid Husby kravallerna att dom mörkade och vinklade sanningen?

  Kom med argument och fakta.

  1. Vad har du för argument mot SCB siffror som Tino Sanandaji har sammanfattat på sin blogg? Vore intressant att höra hur invandringen kan vara lönsam med de siffrorna angående arbetslöshet, utbildning och bidrag.

 23. invandring ger en nettovinsts punk läs oecd´d rapport där har du alla fanka du behöver

  1. Det är väl lite väl naivt att påstå och bygga en argumentation på DN artikel, Dagens flyktingpolitik har inte haft någon som helst positiv inverkan på ekonomin och DN;s slutsatser bygger på vinklad statistik för att bemöta kritik i en känslig fråga. OECD-rapporten baseras på uppgifter för åren 2007-09 och bakåt i tiden. Samtidigt kan man undra hur DN kan se lönsamhet i flyktingpolitiken när flertalet av Sveriges kommuner skrapar fram de sista slantarna på botten av kassakistan när socialbidragen skjuter i höjden. OECD migrationsrapport är en tolkningsfråga fråga om huruvida tabell X eller tabell Y är den mest relevanta. Invandrar och flyktingstrukturen har dessutom förändrats sedan OECD undersökningen gjordes.

   Invandringen är en kostnad för Sverige och de flesta andra undersökta länder – om man räknar med samtliga kostnader. Något som DN väljer att inte göra. Enligt rapporten gör Sverige en av största nettoförlusterna på invandringen i OECD-området, med – x procent av BNP. Och då är ytterligare sociala kostnader för ökad kriminalitet, sämre skolor med mera inte inräknade. OECD har även tittat på inkomster och kostnader för invandrare och i studien kvittat lönande invandring inom Väst, typ holländare, tyskar, amerikaner och finländare som arbetar, mot bidragstärande somalier och araber. Detta visar vilken tillgång den västliga invandringen är gentemot den EU-externa invandringen.
   Invandringen har gett en tillväxt i ekonomin säger rapporten men man tittar på inkomsten per capita så har ingen större skillnad skett utan tvärtom de lägsta inkomsttagarna har fått det sämre ställt. Invandringen gör att staten får högre skatteintäkter menar vissa debattörer med motivering att invandrarna tillför den offentliga sektorn mer än de utnyttjar den. Tillgängliga data visar att detta gäller enbart för de invandrare som är i arbete. Ofta kommer invandrarna med sin familjer, som i sin tur belastar den offentliga sektorn. med ökade kostnader i form av hyresbidrag, sjukvård, skolor etc. Invandringen kommer att bidra till att höja pensionsåldern vilket den arbetande svensken jublar över!!! Politikerna tycker det är förträffligt bra för då kan vi som centern vill ha fri invandring bara svensken arbetar. Invandrarna kommer ju en dag också bli pensionärer. Det är helt fel att tro att en ökad invandring kan minska det växande betalningstrycket och finansiering av framtida pensioner och bevarad välfärd.

  2. Nettovinsten redovisas bara i DN-atikeln som plockat delar ur en inaktuell rapport.
   Rapporten sträcker sig från 2009 och bakåt i tiden och speglar inte dagens verklighet
   vilket DN vill göra gällande.
   Beroende på vilken utsökning och tidshorisont man väljer som statistiskt underlag så
   kan man få fram det som passar just min sakfråga.

  3. Rapporten säger att den är olönsam, Sverige är bland de som har allra minst utbyte av invandringen.

 24. @mikael 5 augusti, 2013
  ”Som jag sa innan 5 promille 50000 personer i nettoinvandring i hela sverige är inte en massinvandring”.
  Nu misshandlar du fakta.
  JO, det är det. Siffran är ju inte en engångssiffra, utan PER ÅR.
  20 år = En miljon …
  Sverige förklarades multikulturellt av Kejsaren Olof Palme 1979…
  Mångkultur har aldrig fungerat, någonstans..
  Vad har förresten våra mångkulturförspråkare i forumet själva gjort för invandringen? Hjälpt någon personligen – eller bara krävt att ”nån annan” ska göra det?

  1. Ditt argument skulle stämma om det inte skulle födas några ”svenska ” barn llandet i storlet mellan dom två grupperna blir den samma

 25. Rikard Salander, gå in på länken till Tino som ligger längre upp så förstår du varför man inte kan använda sig av OECD-rapporten och att den är falsk.

  Sen blir man lite rädd när man upptäcker att både Rikard Salander och Etelka Huber från mp, två verksamma politiker, inte ens har koll på OECD-rapporten, blir glada när dom kommer in här och ”äntligen” får lite ”fakta” som visar sig vara felaktig……

  Här är länken om att Norge går back 4,1 miljoner varje år(ska väl tilläggas att det är utomvästlig invandring som kostar): http://www.hegnar.no/okonomi/article725638.ece

  Mikael: Glömde fråga innan, varför kan man inte lita på Merit Wager? Läste du ens recensionen från Dagens Juridik angående hennes bok?

  Din fakta du hittills har kommit med angående OECD-rapporten så är det ju bevisat att den inte är ärlig, så var är din fakta?

  Etelka Huber: Är det nödvändigt och komma med anklagelser om att folk är främlingsrädda, är det inte bättre och komma med fakta och argument?

  Och så kommer jag med ett litet tips/råd, är man inte beredd och ändra åsikt så ska man inte ge sig in i en diskussion.

 26. Mikael…

  Förklara bara en sak så är jag nöjd…

  Vilka jobb menar du att invandrare skall ha? Svenska ungdomar har inte ens jobb.
  Invandringen är inget problem så länge det finns jobb för de vi tar emot. Men just nu finns det inte jobb så det räcker.
  Därför bör vi sätta punkt för invandringen tillsvidare.

 27. Till stora delar tar många invandrare dom jobb som finns hur många svenska ungdommar ser du t.e.x städa ta hand om våra äldre o.s.v
  Sen kan man inte bara se ekonomiskt på allt folk som kommer från krigs zoner som vi är med att skappa med tex våra trupper i afganistan

  1. mikael: På vilket sätt skapar dom svenska fredsbevarande styrkorna krigszoner?

   Jag trodde det var islamister som skapade oroligheterna i Afghanistan, men du verkar ju mena på att Sverige har skickat invasionsstyrkor.

   Sen undrar jag varför du är så selektiv i dina val och svara på kommentarer?

   Jag undrar även varför du är så selektiv på och ta in fakta?

   1. Fredsberanande ? ja du får väl tro det om du vill Sverige är numera en del av nato även om dom offisiellt inte är medlemmar

    1. Dom är skickade som fredsbevarande, har du någon fakta som motsäger det?

     Vet att vi nästintill är med i NATO och jag gillar det inte, räcker och kolla hur fp har betett sig i frågan.

     1. det räcker väl med att dom har deltagit i strid som gör att fredsberanade inte gäller

  2. Din sista kommentar bevisar nog för alla att du är ett troll dom bara sitter här fär att provocera andra. Eller så är du någon som tjänar stora pengar på att hyra ut lägenheter till migrationsverket vilket gör att du vägrar lyssna på folk som inte går på politikernas dimmridåer vad det häller kostnader för flyktingarna som kommer hit!

 28. Hög arbetslöshet har väldigt lite med invandring att göra utan det är en målmedveten politik av alliansen för att hålla lönerna nere.

 29. Hur många entreprenörer och egenföretagare har inte utländsk bakgrund i Sverige! Väldigt många, summan av jobb är inte konstant. Men då måste man satsa på klimatomställning, rusta miljonpeogramnens bostadsområden. Satsa mkt mer på utbildning och göra landsbygden till en stor producent av det förnybara. Många av de som kommer till Sverige från syrien t.ex är högutbildade och har massor att bidra med i vårt samhälle. Även om det inte är det främsta skälet till asyl.

  1. Hur många svenskar skulle kunna vara egna företagare om vi fick samma möjlighet till ”starta eget”-bidrag som invandrare? Ren och skär diskriminering mot svenskar för att bättra på statistiken en smula

   1. svenskar har samma möjlighet om inte bättre en svensk får start lån mycket enklare än äen invandrare får

    1. Skit snack, jag skulle starta företag för några år sedan och fick då lära mig att endast arbetslösa invandrare var berättigad till starta egetbidrag. Kalla det vad du vill men i min bok är det helt åt fanders.

     1. Det där är skitsnack där imot bildragen är uppet för alla.Din ide var väl inte bra nog bara

     2. Mikael dom som sa åt mig att endast arbetslösa invandrare var berättigade starta egetbidrag var flertaler handläggare på arbetsförmedlingen. Och iden var det inget fel på, driver sedan 06 företaget och livnär mig på det. Fick hjälp från annat håll där jag som vit man i sverige inte blir diskriminerad.

  2. Vad är det för några sorts företag? Är det några skattepengar och/eller extra hjälp inblandat? Har du några siffror?

   I huvudsak är det väl städföretag och pizzerior och det är väl inte egentligen direkt det vi behöver mer av.

   Sakerna du nu räknade upp för jobbskapande, har du några siffror som kan backa upp det, även för och finansiera det?

   Syrien är ett de länder utanför EU som det kommer en del högutbildade ifrån men dom väljer i huvudsak inte Sverige. Sen att man är högutbildad och kan bidra till samhället är inte ett asylskäl överhuvudtaget.

   Stödjer du/mp förslaget om nystartszoner trots dom väntade undanträngningseffekterna?

 30. Av landets småföretag (0-49) anstälda drivs 13% av dessa av utlandsfödda vilka har ett genomsnitt på 2,13 anstälda mot 1,65 för företag drivna av svenskar

  1. Intressant att inte ens du ser dessa utlandsfödda som ”svenskar”! Du verkar ju dessutom gilla siffror så presentera gärna övriga jämförelser också tex brottslighet.

 31. Tack för siffrorna Mikael! Jag menar inte att det är ett asylskäl, utan att främsta skäl för asyl är inbördeskriget i Syrien. Utbildningsnivån är en bonus så att säga och inget som ska påverka hur man blir behandlad i asylprövningen. Det finns massor av andra företag som drivs av nysvenskar, frisersalonger, restauranger, byggfirmor, cafeer t.ex. Sedan kan alla oavsett ursprung som fyllt 25 ansöka om ”starta eget-bidrag”. Unga med funktionshinder kan få det tidigare. Miljöpartiet har med finansieringarna för fler jobb med upprustningar i miljonpeogramnen i vår budget. Den kan du hitta på mp:s hemsida, hoppas jag. När det gäller nystartszoner vet jag att mp i Gbg varit positiva till och även andra kommuner. Jag vet inte om frågan är utredd ännu, men det kan vara ett bra sätt.

  1. Mp vill mycket men kan aldrig tala om vad det kostar oss skattebetalare. Sanningen är att med Mp-politik så kommer vi bli ett u-land. Hur företagarvänliga tror ni att Mp är egentligen när man samarbetar med partier som S och V? Ett stort skämt är vad det är!

 32. SHA: inte många sakliga argument eller påståenden du kom med, men jag ska försöka bemöta dessa ändå. Först och främst kan vi ju reda ut kostnader. Den största kostnaden som vi kan komma att få betala är den som kommer av klimatförändringarna. Vi vill göra investeringar i ett hållbart samhälle, 100% förnybart. Kraftig utbyggnad av tåg och kollektivtrafik. Det gynnar företagen och arbetslösheten kommer förmodligen att minska om man samtidigt satsar på olika typer av utbildning. Vad som kommer att kosta är om alliansen genomför ytterligare ett femte jobbskatteavdrag med stöd av sd. De pengarna behövs till andra reformer och jag har svårt att se att arbetslösheten kommer att gå ned. Sedan kan jag bara konstatera att må ingår i de två mest populära regeringskonstellationerna enligt väljarna, just nu.

  1. Det enda du har att komma med är de vanliga domedagsprofetiorna om klimatförstöringar. Jordens undergång har alltid varit något makthavare skrämt sin befolkning med för att dessa skall underkasta sig och tvingas betala ständigt högre skatter. Förr var det de olika religionerna och kungamakterna som stod för detta medans det numera är enstaka politiska/fanatiska falanger likt Mp som vill ha makt och gynna sig själva på andras bekostnad. Men visst, ur ett sådant perspektiv förstår jag dina ideer, att skatta befolkningen så hårt att de blir lydiga underhuggare men särskilt trevligt är det inte.Det värsta som kan hända Dig och Mp är ett 5e jobbskatteavdrag som gör att människor får lägre skatter och blir friare att själva välja sin väg i livet. Till skillnad från dig tror jag människor mår bättre av att kunna styra sin vardag själva utan att ha någon översittare som talar om för dem vad de ska göra och inte. Att satsa hårt på utbildning håller jag dock med dig om. Det är bästa metoden för att motverka galna vänsterpolitikers möjligheter att nå framgång.

   Att sedan ta med Mp i en regering vore lika dumt som att låta SD sitta i en regering och detta vet S.

   1. Sha: domedagsprofetior? De flesta är som tur är medvetna om klimatförändringarna och vad de innebär och förnekar dom inte, till skillnad från dig. Vad sänkta skatter för höginkomsttagare ger för frihet för arbetslösa eller utförsäkrade har jag svårt att förstå? Regeringen har genomfört 4 jobbskatteavdrag redan. Nu behövs stora investeringar i välfärden och då är det felprioriterat anser jag att genomföra ett femte jobbskatteavdrag. Jag försöker spänna brett i mitt politiska engagemang, framförallt på det kommunala planet. Jag försöker beröra olika viktiga frågor och samhällsproblem och jag försöker göra det på ett nyanserat sätt. Så ja, jag har en del att komma med.
    Vi får se vad som händer i valrörelsen och riksdagsvalet. Inget parti kommer att kunna regera Sverige på egen hand och inget parti vill ha med sd att göra, varken på den rödgröna sidan eller allianspartierna. Därmed kommer det krävas samarbete och jag tror att mp kan spela en viktig roll.

    1. Klimatförändringar är något som överdrivs och det vet du också innerst inne. men eftersom du (liksom dina Mp kollegor) vill ha mer makt så överdriver ni i syfte att skrämma människor till lydnad.
     Att du sedan inte förstått att det är skyhöga skatter som orskar arbetslöshet och utförsäkringen tyder på att du helt saknar insikt i hur företag och företagande fungerar globalt sett. Vi i Sverige är tvugna att anpassa oss efter vår omvärld. Eller är du så egotrippad att du tror att övriga världen ska anpassa sig efter oss?

     Du har rätt i att Mp kommer att spela en viktig roll. Ett Sverige med Mp vid makten kommer att mer eller mindre gå under och bli totalt utkonkurerat. De som är välutbildade har möjligheten att flytta utomlands och kvar blir de som saknar utbldning. Folk kommer då att återigen svälta ihjäl i Sverige. Är det verkligen vad ni i Mp vill?

   2. Sha: domedagsprofetior? De flesta är som tur är medvetna om klimatförändringarna och vad de innebär och förnekar dom inte!. Vad sänkta skatter för höginkomsttagare ger för frihet för arbetslösa eller utförsäkrade har jag svårt att förstå? Regeringen har genomfört 4 jobbskatteavdrag redan. Nu behövs stora investeringar i välfärden och då är det felprioriterat anser jag att genomföra ett femte jobbskatteavdrag. Jag försöker spänna brett i mitt politiska engagemang, framförallt på det kommunala planet. Jag försöker beröra olika viktiga frågor och samhällsproblem och jag försöker göra det på ett nyanserat sätt.
    Vi får se vad som händer i valrörelsen och riksdagsvalet. Inget parti kommer att kunna regera Sverige på egen hand och inget parti vill ha med sd att göra, varken på den rödgröna sidan eller allianspartierna. Därmed kommer det krävas samarbete och jag tror att mp kan spela en viktig roll.

    1. Rikard: Jag hittade inte någon info på mp´s hemsida om hur ni skulle finansiera eran politik. Så jag vill att du kommer med uppgifter på hur ni ska finansiera det?

     Valfriheten som kommer med sänkta skatter är bla att våra pengar inte skulle gå till invandrares livtidsförsörjning och moskebyggen som vi idag blir påtvingade, ingen folkomröstning angående det eller att mångkultur blev inskrivet i grundlagen.

     Angående förslaget om Nystartszoner så är dess huvuduppgift inte och skapa mer jobb utan och jämna ut arbetslösheten mellan invandrare och svenskar, med andra ord så ska man medvetet satsa på och göra svenskar arbetslösa och se till så deras företag går i konkurs, från sid. 36:

     ”Regeringen anser att en sådan subventionerad anställning som det är fråga om i första hand bör ses som ett sätt att omfördela bördorna av arbetslöshet och inte som ett sätt att i någon större utsträckning påverka nettosysselsättningen. I de områden som kommer att utses till nystartszoner finns stora problem med utanförskap. Det rör sig om grupper som står långt från arbetsmarknaden och för vilka en (s. 37) subventionerad anställning kan vara motiverad. Regeringen delar därför den uppfattning som framförs av IFAU, att sysselsättningssubventionernas främsta uppgift är att styra arbetskraftsefterfrågan och att vissa undanträngningseffekter därför kan accepteras. Regeringen bedömer således att det faktum att undanträngningseffekter kan uppkomma inte utgör tillräckligt skäl för att inte införa ett system med nystartszoner.”

     Även många företag är kritiska http://www.dnv.se/annons/2012/DNV_annons_DN_20121120.pdf

     Vi ska ju inte heller glömma instegsjobben där invandrare har fördelar också.

     Mp´s motion 2012/13:A393 Hur ska den finansieras och där är det också fördelar för invandrare?

     Undrar hur många som skulle vilja ha med mp och göra ifall dom blev granskade på samma sätt som sd i media.
     Professor Kent Asp vid JMG, Institutationen för kommunikation, medier och journalistik vid Göteborgs universitet, har sedan 1989 gjort sex undersökningar om journalisters partisympatier. 41% av journalisterna har sina sympatier hos mp, detta är ett demokrati problem.

     Varför vill ingen ha och göra med sd och tycker du att det är rätt?

 33. Jag ska svara dig en sista gång Mikael. För det första, när det gäller trovärdigheten i DN:s artikel angående OECD rapporten har du redan fått svar från ett flertal personer och innan du kommenterar helheten i rapporten eller Tino:s analys av densamma lämnar jag inte mer synpunkter gällande den rapporten.
  När det gäller Norska SCB:s undersökning använder jag mig av kostnaden 12miljoner per utomvästlig invandrare eftersom de 500 somalier som nu finns i Nässjö ges väldigt liten chans till riktiga jobb.Vi har en arbetsmarknadsenhet som försöker skaffa jobb till invandrare som har svårt att ta sig ut på arbetsmarknaden och än så länge är resultatet väldigt magert till och med obefintligt. Även 7klöver politiker är av samma uppfattning även om dom uttrycker det som att ”vi står inför väldigt stora utmaningar” vilket är samma sak. Det blir alltså för de som Nässjö tagit emot en kostnad för samhället på 600 miljoner kronor(inget annat).Och det är som läget ser ut just nu. Övriga utomvästliga invandrare som kommit till Nässjö är det mer rättvist att räkna på 4 miljoner som är genomsnittskostnaden.
  Som du säger är det givetvis Svenskar som inte heller bidrar till välfärden men det är inte relevant i sammanhanget eftersom det är svenskar som alltid bott här. Det vi diskuterar nu är, har vi råd eller inte råd att ta emot så många vi gör nu som inte bidrar. Nu tar jag bara upp det ekonomiska aspekten och inte otrygghet, kriminalitet osv.
  Eftersom inte Rikard Salander vill svara på var vi ska ta kostnaderna ifrån så kanske du istället vill svara på det Mikael. Är det skola,äldreomsorg, mindre pengar till miljöförbättringar eller vad? Jag önskar mig ett ärligt svar.

 34. Ska vi använda sd´s siffror för invandring och då räkna in sådant som egenligen inte kan tillskrivas invandra som kostnad för sjukvård vägar o.s.v får vi fram en siffra som är 76 miljader Dessa är sd´s siffror . Sen tar vi dom 942 502 r utlands som finns i sverige dessa betalar enligt SCB in 50 miljarder i skatt då har vi 26 miljader kvar Sen har vi andra skatter som arbetsgivaravgifter, punktskatter och framförallt moms vilket ligger på 251 miljarder ta 20% av dessa vilket är 50 miljader till redan nu är vi plus Och då har jag inte räknat med deras arbetsgivargifter, deras tobaksskatter o.s.v

  1. Jaha man undrar hur det står till i debatten??? Vissa har tydligen svårt att lägga fram hållbara fakta.
   När man pratar i ord om dagens flyktingar så går det inte att presentera siffror på vad utlandsfödda betalar i skatt.
   Efter att ha följt denna debatt så har signaturen Mikael inte kommit med något sakligt som försvarar att Nässjö kommun tog emot 133 nyanlända invandrare under 2012.

 35. Har kommit med hur många siffror som helst som styrker mina argument
  mina siffror styrker att sverige och då med nässjö går + med dom invabdrarna vi har

  1. Individ och familjeomsorgsnämnden i Nässjö klarar inte att hålla sin budget vilket kan tyckas vara
   mycket konstigt för enligt signaturen Mikael så går ju Nässjö med plussiffror på invandrare så varför då detta bekymmer ???
   Kanske är det någon Svensson som gör att kostnaden drar iväg.
   Du får nog plocka fram Peps Perssons gamla slagdänga ” Falsk matematik” ur skivarkivet.

   1. Nu är det ju inte så att nässjö har egna pengar eller eksjö eller vetlanda dom fördelas från staten

     1. som jag förklarat hur många gånger som helst med jur mycket siffror som helst går sverige + men dom utlandsföda som bor här

  2. Svag argumentation. Det vi sett av dina siffror är valda delar ur en DN artikel som bygger på journalistiskt utvalda bitar ur en gammal rapport från OECD för att passa in i en vinklad artikel. Du har inte presenterat något som styrker argumentationen att dagens flyktingar ger Nässjö kommun ett överskott. Att individ och familjeomsorgsnämnden i Nässjö inte klarar att hålla sin budget flummar du bort med att pengar fördelas av staten vilket sker i viss utsträckning. Kommunen står ändå
   för en betydande del av kostnaden för dagens flyktingar.

   1. om du läst igenom det jag skrivit så betalar dom utlandsfösa 50 miljade i skatt varje år ungerfär lika mycket i moms sen har du arbetsgivar avgifter tobakskatt m.m m.m utöver det får vi en ökat export till dessa länder

    1. Du verkar ju nu iaf förstå att du inte kan använda dig av OECD-rapporten.

     Kan du ge oss andra länkar till din ”fakta”?

     Har frågat dig ett flertal gånger efter länkar men du vägrar lägga fram några, pga av detta blir det svårt och ta dig seriöst även med hur du har använt dig av OECD-rapporten hittills.

     1. Oeccd raport stämmer bara för att Sd säger något annat gör det inte sant jag har förklarat att utlandfödda betaar 50 miljader i skatt ungerfär lika mycket i moms sen har du arbetsgivaravgifter tobakskatt o.s.v Att 13 & av alla små fgöretag drivs av invandrare vilka har fler abstälda än företag drivna av svenskar

    2. Visst stämmer slutsatsen som OECD-rapporten kommer fram till. Att invandringen är en ekonomisk förlustaffär. Rapportens författare använde sig dock av en vilseledande rubrik, för att väcka uppmärksamhet. Invandringen är endast lönsam, så länge man endast räknar med en bråkdel av kostnaderna, vilket författarna hade gjort som delresultat för att få fram en oväntad rubrik. OECD rapporten kom bla fram till att Sverige var ett av de länder som hade allra sämst utbyte av invandringen.
     Eftersom du har kommit fram till att invandringen är lönsam, borde du lägga fram dina resultat på en nationalekonomisk konferens , då du tydligen kommit framtill ett resultat som ingen nationalekonom tidigare kommit fram till. Eller kör du med dubbla inkomster, och halverade kostnader?

 36. Lote: den senaste budgetmotionen som Mp lagt var lite svår att hitta på hemsidan noterade jag, men googlar man på den så hittar man den. Där kan du läsa om finansieringen av vår politik. Det är helt omöjligt att här redogöra för varenda budgetpost, det tror jag att du inser och det tänker jag inte göra heller. Det är dock självklart så att vi finansierar vår politik fullt ut. Att sd anses granskas hårdare kan bero på att det skett en hel del skandaler inom partiet, allt ifrån rasistiska uttalanden, järnrör etc. Undersökningen av partisympatierna inom journalistkåren som du hänvisar till säger dock inget om vad de som rapporterar om politik eller är ledarskribenter sympatiserar med. Jag tycker inte att det är något demokratiskt problem. De flesta journalister som arbetar med politisk bevakning är ytterst profesionella och låter nyhetsvärdet styra vad de rapporterar om.

  1. Ska googla fram den, fast hade uppskattat en länk.

   Självklart är det omöjligt och redovisa här för varje budgetpost, jag ville bara visa andra vad ni väljer och satsa på med eran politik, i den motionen jag nämnde innan så vill ni bla anhöriginvandringen utökas, försörjningskravet vid anhöriginvandring avskaffas, dagsersättningen till asylsökande bör höjas, särskilda stöd till invandrare som vill starta företag i glesbygd, särskilt stöd till invandrare som vill starta företag i icke-traditionella branscher, mikrokrediter för företag som startas av ”nyanlända svenskar”.

   Kent Asp som har gjort undersökningarna säger ju även att mp har en gräddfil, att dom får en mer gynnsam behandling än dom andra partierna, mp befinner sig i en fredad zon vad det gäller den politiska bevakningen: http://www.svtplay.se/klipp/53166/kent-asp-miljopartiet-har-en-graddfil

   Uppdrag granskning avslöjade också att media och journalister mörkar och vinklar om sanningen, DN har erkänt det själva.

   ”LÖGNEN kan få dystra politiska konsekvenser. Under många år fanns en outtalad överenskommelse mellan journalister, politiker och tyckare att inte säga sanningen om det framväxande mångkulturella samhället”

   ”Vi – jodå, jag tillhörde lögnarna – förnekade problemen, fast vi alla såg dem. Vi satt i teve och förnekade att det […] fanns svårigheter och problem. Människor utanför den lilla svenska tyckareliten kände naturligtvis inte igen sig. Politiker ansågs leva långt borta från verkligheten.” (Birger Schlaug i Svarta oliver och gröna drömmar, Norstedts 1997)

   Ni har ju inga problem med Socialdemokraterna som har en del bagage, bla rasbiologiska institutet, tvångs-steriliseringar och -lobotomeringar, satte folk i läger under andra världskriget.
   ”Jag är rädd för den ökande antisemitismen inom socialdemokratin” http://www.varldenidag.se/nyhet/2012/08/20/Jag-ar-radd-for-den-okande-antisemitismen-inom-socialdemokratin/

   Det var inte heller långtifrån att det gick vägen med islamisten Omar Mustafa heller, var en hel del som försvarade honom.

  2. Jag vet inte om du är naiv eller cynisk, när du skriver om journalistisk objektivitet. Fakta är att omvärlden ser med förvåning på journalistiken i Sverige, och med jämna mellanrum diskuteras det i de etablerade media i våra grannländer, hur det kommer sig att journalistiken i Sverige har havererat, och övergått till åsiktspoliser som ser till sin uppgift att tysta debatten i känsliga ämnen som t.ex. invandring och feminism.
   Ett exempel på hur media vill styra debatten efter sina egna åsikter är att välja ut ”experter” som står för rätt åsikter. Ett konkret exempel på detta är Henrik Arnstad. En journalist som i media presenteras som historiker och forskare i fascism. Dock har det avslöjats att han endast läst nybörjarkurser i historia, och inte ens har någon examen. Trots att hans alster sågas av riktiga forskare, och att det är känt att han är en akademisk bluff, så får han breda ut sig i TV-soffor och debattartiklar, presenterad som forskare och historiker. Hur det går ihop med objektiv journalistik , det vet vet nog ingen.
   Att SD skulle granskas hårdare pga av ”järnrör”, är ett ganska svagt argument, då det inom MP och andra partier förekommit mycket värre saker av ledande politiker.

 37. De flesta flyktingar som Nässjö Kommun tar emot stannar inte ofta här. Så fort de får en redigt chans att kunna klara sig själva så flyttar de härifrån. So what’s the problem? Lär Er vara lite mer toleranta och inte så hemmablinda.

  1. Visst är det väldigt vanligt att ”flyktingarna” flyttar vidare, oftast till Malmö, Göteborg eller Stockholm, men det är fortfarande skattebetalar pengar som försörjer dom.
   Påståendet att dom klarar sig själva vill jag se fakta på med länk (om du lyckas)?

   Sen undrar jag lite vad det är vi ska lära oss, vi som är kritiska är dom som kommer med hållbar fakta och kan länka till det?

   Har du läst igenom dom andra kommentarerna och kollat på länkarna?

 38. Skickar en länk till en studie som gjorts. Visserligen från 2011, men det är säkerligen inga större förändringar idag. Den visar på att somalier ofta flyttar från Sverige till England…av den enkla anledningen att de anser det smidigare att driva företag där.

  http://fores.se/migration/foretagarnas-flykt-somalisk-flyttning-till-england-fores-studie-2011-2/

  Här står bland annat: ”Många har försökt starta egna verksamheter under sin tid i Sverige men känt sig hindrade av byråkrati, skatteregler och brist på rådgivning på sitt eget språk. De upplever också att svenska myndigheter har liten tilltro till deras förmåga att starta eget, säger FORES VD Martin Ådahl.”
  Tänk vad mycket skatteintäkter vi hade fått om dessa entreprenörer valt att stanna i Sverige.

  1. Om du anser England som föredöme, hur illa är det då i Sverige?
   Enligt ekonomitidningen The Economist så är Somalier endast sysselsatta till 10%, och är den grupp som utmärker sig mest negativt av alla.

   1. Tycker nog du ska läsa hela artiklen innan du tar ut det som passar.Står heltidsarbete inte hur många som arbetar halvtid o.s.v Sen står det med att denna grup har svårare på arbetsmarknaden än andra pga ålder utbildning relogon osv.Sen står det med att andra invandrar grupper gör väldigt bra i från sig i england Så att plocka ut en grupp och se det som att helheten är sådan är ju bara fel.

  2. Aldrig tänkt tanken att det är skatterna som gör att folk flyr Sverige? Än värre lär det bli om Mp får vara med och bestämma.

Kommentarer avstängda