NÄSSJÖBESKED: Därför blev sommaren jättedyr trots vädret

Sommarens elpriser högre än väntat – trots mer normala temperaturer men det finns några förklaringar, enligt ny rapport från Nässjöbaserade elbolaget Bixia.

Förra sommarens torra och varma väder gjorde att elpriserna blev rekordhöga med ett snitt på 51 öre per kWh (juni, juli och augusti 2018). Den här sommaren har vädret varit mer normalt med ett nordiskt elpris på i snitt 33 öre per kWh (juni och juli 2019). Enligt elbolaget Bixias prognos beräknas priset för augusti att hamna på cirka 38 – 39 öre per kWh.

Enligt Bixia beror sommarens prisbild på lägre vindkraftsproduktion, högre bränslepriser och den kraftiga värmeböljan över Europa som ökade behovet av luftkonditionering. Värmeböljan i de sydligare delarna av Europa, som inträffade i slutet av juli, gjorde att flera kärnkraftverk i Frankrike fick hålla igen sin produktion då kylvattnet blev för varmt. Samtidigt behövdes mer komfortkyla.

– De höga elpriserna i stora delar av Europa har ökat exporten från Norden vilket har drivit upp priserna i södra Sverige. Det innebär att elpriset i södra Sverige (elprisområde 4) under en period låg högre än i övriga landet, säger Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia, i ett pressmeddelande.

Temperaturen i juni hamnade på knappt 2 grader över det normala medan nederbörden var över det normala. I juli hade var det cirka 1 grad varmare än normalt medan nederbörden var lägre.

– I Norden dominerar el producerad ur vattenkraft. Nederbördsmängden i magasinsområdena är därmed mycket betydelsefull. Inom branschen pratar man om den hydrologiska balansen, vilket är det sammanlagda energiinnehållet i snö- och vattenmagasinen i relation till en referensnivå. Under juni stärktes nivån i vattenmagasinen men försämrades något i juli då vädret var torrare. Nu i augusti ser det ut som att lågtrycken kommer att dominera vilket återigen stärker den hydrologiska balansen, säger Matina Rosenberg.

Trots mer nederbörd och stärkt hydrologi räknar Bixia med att snittpriset blir högre i augusti. Det beror på att elanvändningen ökar när alla är tillbaka från semestern samtidigt som det ser ut att bli lägre temperaturer.

– Men elpriset kommer att variera, vissa dagar då det exempelvis blåser mycket kommer vindkraften att pressa ner priset. Det har installerats mycket ny vindkraft i Norden det senaste året som vi kommer att märka av, säger Matina Rosenberg.


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter: