Nässjö Toppnyheter

Nässjöföräldrarna fick rätt – små barn tvingas till knarkliv hos livsfarliga ungdomar

Minns ni det hårda motståndet mot nedläggningen av Centralskolan? Det visade sig att Nässjöföräldrarna fick rätt.

2013 genomfördes nedläggning av högstadiet Centralskolan i Nässjö som en del av en enorm omläggning av skolsystemet i Nässjö kommun. Nedläggningen var kommunledningens stora projekt men det stötte på hårt motstånd från föräldrar, lärare, oppositionspolitiker, barn…. ja alla.

Trots det kompakta motståndet vägrade kommunledningen gå med på den folkomröstning som tillräckligt (enligt vallagen) många kommunmedborgare ställt sig bakom. Centralskolan lades ner och barnen fördes till Brinellskolan. Men redan för nio år sedan kom varningarna för vad som skulle hända med högstadiebarnen.

Ökad och tidigare kontakt med alkohol, tobak och andra droger, svårt att hålla isär de olika skolformerna och bråk som sprids mellan grundskola och gymnasium. Det varnade Lärarnas Riksförbund och fackförbundet Vision för inför kommunlednings skolnedläggning.

Fackförbunden anade också att skolnedläggningen inte alls handlade om att göra det bättre för barnen utan för att lösa gymnasiets överskott på lokaler. ”Att lägga ner Centralskolan, byggd som skola och centralt belägen, är inte ett beslut som ska tas utan noggranna överväganden”, skrev fackförbunden i sitt remissvar.

Verkligheten följde tyvärr fackförbundens varning. Droger och polisnärvaro hör till gymnasiets ständiga följeslagare. Nu också brutalt knivdåd där en elev höggs ner mitt under skollunchen.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook