Ekonomi Höglandet Nässjö

NÄSSJÖFÖRETAG: Nytt sätt att utvinna energi på Höglandet

Regeringens nya lagförslag, som innebär att alla vattenkraftverk inom en 20-årsperiod ska ha moderna miljötillstånd, välkomnas av Nässjöbaserade elbolaget Bixia vars förhoppning är att det kommer att ge de småskaliga vattenkraftverken en mer förutsägbar framtid.

– Vattenkraften har en mycket viktig roll att spela i den pågående energiomställningen. Ska vi lyckas nå vårt mål med 100 procent förnybar el om drygt 20 år, då behöver vi underlätta för våra producenter. Vi på Bixia tror och hoppas att det här förslaget kommer att minska administrationen och göra det enklare för våra småskaliga vattenkraftsproducenter, som faktiskt är våra hjältar, säger Eric Constantien, chef inköp produktion på Bixia, i ett pressmeddelande.

I Sverige finns över 2000 nedlagda små vattenkraftverk. Skulle de återupptas i bruk skulle man kunna utvinna cirka sju TWh (miljarder kWh) el från småskalig förnybar vattenkraft, cirka fem procent av svensk elproduktion.

– Många av våra producenter finns i Småland, ofta är det gamla nedlagda kvarnar som kanske gått i arv och där nästa generation vill dra nytta av det vatten som finns. Nu hoppas vi att det nya lagförslaget ska underlätta, så att vi kan använda all den förnybar kraft som finns i vårt land och samtidigt ta tillvara de kulturhistoriska värden som gamla kvarnar och sågar utgör, säger Eric Constantien.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook