Ekonomi Nässjö

Nässjöföretagets besked till ministern: ni kan spara miljarder

Kommunerna kan spara miljoner, eller till och med miljarder, genom att handla upp på rätt sätt, det beskedet gav Annebergsbaserade modulhustillverkaren Flexators ledning till bostadsministern Peter Eriksson (mp) när han besökte Höglandet under måndagen.

Peter Eriksson, riksdagsledamoten Emma Hult (Mp) och Anna-Carin Magnusson (S), kommunstyrelsens ordförande i Nässjö kommun. Fotograf: Pierre Henriksson

Bostadsministerns besök ingick i en rundresa på Höglandet där träindustri och hållbart husbyggande stod i fokus. På Flexator fick Peter Eriksson en presentation av bolaget och fick en rundvandring i tillverkningslokalerna.

”[Jag] hoppas att besöket ska innebära att modulbyggande som byggteknik lyfts och att allt fler kommuner ska inse vikten av att göra funktionsförfrågningar i stället för styrda upphandlingar. Det skulle innebära miljon- eller miljardbesparingar för landets kommuner”, säger Flexators marknadschef Kristian Grimsbo i ett pressmeddelande.

”Det gör väldigt stor skillnad om man kan beställa en funktion från kommunen i stället för att sätta upp en massa krav i upphandlingen. Ställer man allt för många särkrav missar man stordriftsfördelarna med industriellt byggande. Det är ett bra byggsätt, som är klimatsmart, ger mindre utsläpp och får ner kostnaderna till en rimlig nivå. Vilket är nödvändigt för att vi ska kunna bygga tillräckligt i framtiden. Flexator är ett bra exempel på den typ av bostäder och lokaler vi behöver i landet och det är intressant att se att det är många som prövar nya metoder för industriellt byggande. Vi fick bilder av vilka kostnadsnivåer det handlar om. Ska vi klara av bristen av såväl bostäder som lokaler måste vi bygga smartare och hålla nere kostnaderna, vilket man gör med industriellt byggande”, säger Peter Eriksson

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook