Nässjö

Nässjös flyktingar kostar 3,8 miljoner extra – underskottet storökar

Invid- och familjeomsorgsnämndens budget i Nässjö väntas gå med 14,6 miljoner i underskott. En ökning med 3,8 miljoner som beror på flyktingverksamheten, visar kommunens senaste budgetuppföljning.

Förvaltningens senaste budgetuppföljning för augusti månad beskriver svart på vitt hur jättestora underskottet på 10,8 miljoner kronor nu har ökat med ytterligare 3,8 miljoner kronor och att detta beror på ”kostnader som avser flyktingverksamheten” som ”hittills finansierats med statsbidrag”.
Kostnaderna för flyktingverksamhet består, enligt budgetrapporten, till största del av socialbidrag. Detta har hittills bekostats av den statliga schablonen till kommunerna, pengar som ska räcka i tre år men som nu är slut. Därmed måste kommunen stå för kostnaderna hädanefter.
Totala underskottet för socialbidrag ligger på 6,8 miljoner kronor. Från att för fem år sedan ha legat på drygt 1 miljon i månaden ligger kostnaderna för socialbidrag i Nässjö kommun det här året på ca 3,5 miljoner kronor i månaden.
Underskott för vård av vuxna ligger på 5 miljoner, barn- och ungdomsvård 1,8 miljoner kronor, äldrevård 1 miljon kronor.
[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

17 Comments

 1. problemet är ju att dom inte räknar extra inkomster med är pricis som sd räknar bara den ena kolumen

 2. Vad är nu detta för dumt gnäll i Nässjö?
  Sluta klaga. Alla vet att invandring går med
  pluss i slutändan.
  Titti

 3. Som jag sagt i en annan diskution utlandfödda betalar ungerfär 50 miljader i skatt varje år ungefär lika mycket i moms sen till kommer alla andra skatter arbetgivaravgiter och dyligt

 4. märkligt värre har inte Kommunens Politiker/tjänstemännen läst på om hur reglerna är??? Så här kan det lätt bli när man bedriver en politik och låter Hjärtat råda i stället för sunt förnuft som brukar finnas i Hjärnan….Men det hör också till saken att Sossarna har lovat förlänga bidragstiden från Staten till kommunerna från 2 års stödtid till 6 års stödtid antar att det är för att så många (S) styrda kommuner som rent ut sagt blivit lurade att samarbeta med Migverket för kortsiktig snöd vinning! Men frågan kvarstår hur kan dessa kompetenshöjande människor bli en belastning…majoriteten av politikerna lovsjunger ju deras kompetens och arbetsvilja ..

 5. Vissa Kommuner verkar inte ta speciellt seriöst på det där med planering, budgetering & löpande uppföljning. Det verkar bara vara något man gör en ggn om året och då verkar vissa siffror komma som en fullständig överraskning. Är det minus så förväntar man sig att staten ska stå för budget-missen!?

 6. Naturligt bryr sig inte politikerna ett dugg om budgetten går back med några miljoner. Så länge dom inte på något sätt är personligt ansvariga för sin inkompetens och väljarna väljer tillbaka dom år efter år!

 7. Förvånade att man inte är så klarsynt att inser problematiken. Det är skattebetalarna i kommunen som får stå för notan. Alla ekonomer och revisorer som handlagt IFO nämndens ekonomi kan inte vara SD-are som vissa debattörer i brist på argumentation vill göra gällande.
  Nämndens ordförande är väl vänsterpartist eller har hon bytt tillhörighet ??? .

 8. Herregud.

  Om dessa siffror stämmer för Nässjö, NÄSSJÖ!!!, så kan man försiktigt undra vad den totala kostnaden är för alla svenska kommuner. Jag hoppas verkligen att de som styr har rätt i att ”flyktinginvandringen är nödvändig för fortsatt svensk välfärd”.

  Inom kort kommer sannolikt en våg av Syrier. På riktigt. Nästa år är det en ny konflikt med nya flyktingströmmar. Därefter kommer en till. Och en till. Och en till.

  Man behöver inte nödvändigtvis vara en trångsynt nazist för att börja se orimligheten i vad vi gör med Sverige.

 9. Det är inte många som räknar med att vuxna invandrare som kommer hit har inte kostat staten något när det gäller barnbidrag, mammaledighet, dagis- skolgång, sjukvård osv. Är de här några år utan att de jobbar så är de en belastning för kommunen tycker många men i slutändan vinner vi på det om man kan räkna lite.

 10. Ett problem är att flertalet kommunalpolitiker är gräsrötter. Det är som att kissa på sig, varmt och skönt till en början sedan står man där med brallorna nere.

  1. Inga som helst problem , kommunen kan ordna tältplats bakom sporthallen för behövande skattebetalare,

Kommentarer avstängda