Nässjöskulptör gör staty över kunglig älskare | Höglandsnytt
Kultur

Nässjöskulptör gör staty över kunglig älskare

Ryktena om läkaren Axel Munthe och drottning Viktoria var omfattande. Nu blir han staty i sin hemstad och skulpturen görs av Nässjökonstnären Anette Rydström.

I julhelgen fick Anette Rydström (känd för flera installationer i Nässjö och har ställt ut bland annat på British Museum och Nationalgalleriet i Budapest) uppdraget av elfirman Elajos grundare Alf Josefsson att göra en skulptur över Oskarshamns store son Axel Munthe som i början av 1900-talet var drottning Viktorias (fru till Gustav V som i sin tur ansågs ha homosexuella böjelser) livläkare och enligt ryktena också älskare. De tillbringade lång tid på italienska ön Capri där Munthe hade en villa.
Nu är planerna färdiga för bronsstatyn som ska resas vid Axel Munthes födelsehem i Oskarshamn. Skulpturen visar Axel Munthe med sin hund.
”Hans kläder är inspirerade från Capri och Vegakepsen är långt neddragen för att skydda hans känsliga ögon mot solen. Han bär också på läkarväskan, som ska symbolisera hela hans läkargärning”, berättar Anette Rydström för Barometern.
Munthe var dock inte enbart en möjlig älskare åt drottningen. Han var för sin samtid också känd för att ge gratis läkarvård åt fattiga där han vistades.

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook