Debatt Eksjö

Nedläggningen av tågtrafiken: ”Vi är bestörtade”


”Den smidiga tågtrafiken mellan Mariannelund och Nässjö har också gjort det enkelt att resa vidare till Köpenhamn och resten av världen. Detta har varit av stor betydelse när familjer har valt att bosätta sig i Mariannelund”, skriver Eksjö kommuns oppositionsråd Diana Laitinen Carlsson i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

Det är med bestörtning vi tagit del av beslutet att lägga ned tågtrafiken mellan Eksjö och Oskarshamn. Vi socialdemokrater strävar efter ett jämställt samhälle, där landsbygden är attraktivt både för boende och företagande. Vi har också sett fram emot att järnvägen mellan Nässjö och Oskarshamn blir elektrifierad, en utveckling som skulle få positiva konsekvenser även för miljön.

När en avveckling av persontrafiken påbörjas ger detta negativa signaler. Vi befarar nu att Trafikverket kan komma att nedprioritera godstrafiken i vår region, vilket skulle innebära försämrade förutsättningar för våra framgångsrika företag på landsbygden, och även avskräcka för nyetableringar. Godstrafiken via järnväg är en av de fördelar som gör våra landsbygdsorter konkurrenskraftiga.

När det gäller persontrafiken är det många enskilda som drabbas, inte minst alla dem som skol- och arbetspendlar från och till våra mindre orter på sträckan Mariannelund och Eksjö. Den smidiga tågtrafiken mellan Mariannelund och Nässjö har också gjort det enkelt att resa vidare till Köpenhamn och resten av världen. Detta har varit av stor betydelse när familjer har valt att bosätta sig i Mariannelund.

Vi socialdemokrater tycket det är mycket olyckligt att detta beslut tagits utan inbjudan till dialog med kommunföreträdare i de kommuner som drabbas.

Lördagens jubileumsresa med ångtåg för att fira att järnvägen mellan Oskarshamn och Nässjö fyller 140 år har vi sett som en bekräftelse av det faktum att tågtrafiken varit och alltid kommer att vara av stor betydelse för landsbygdsutveckling. Nu blir det inte så.

Diana Laitinen Carlsson
Oppositionsråd
Kommunledningskontoret
Eksjö kommun

[adrotate banner=”27″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

3 Comments

  1. Sluta gnäll och börja åk med tågen istället. Inga passagerare = inga tåg!

  2. Mig veterligen är tåget mycket välanvänt från Mariannelund och ingen tycks ha frågat medborgarna som bor här eller deras politiska representanter om deras tankar kring regionens gemensamma kommunikationer. Den demokratin ger inte jag mycket för och jag undrar hur tjäntemän kan fatta sådan här beslut eller om det nu är ett icke-beslut, dvs att man låtit bli att agera och söka tillstånd hos Trafikverket att bedriva trafik på banan nästa år.

  3. Hade de kanske sänkt sina hutlösa priser kanske de hade haft några resande när en enkelresa kostar 70 spänn mellan vetlanda nässjö så är det inte undra stolarna gapar tomma, nästan mer lönsamt att ta bilen.

Kommentarer avstängda