Nässjö Nyheter

Nej till folkomröstning i Nässjö

Kommunfullmäktige i Nässjö röstade i kväll torsdag nej till folkomröstning om Centralskolan med röstsiffrorna 41 mot 15. Beslutet kom efter över 1,5 timmes debatt.

Oppositionen hade behövt 18 röster. Sverigedemokraterna hade en ledamot frånvarande men det hade ändå inte räckt för att få igenom en folkomröstning. Oppositionen och kampanjen för en folkomröstning lyckades alltså inte få över någon från majoriteten.

Utdrag ur debatten:

”Det är en del i en helhet. En folkomröstning borde vara till för att pejla av när det är otydligt vad politikerna vill. Nu är det inte så. Det är fair av oss att tidigt tala om var vi står. Namninsamlingen visar ett stort intresse för att delta i samhällsfrågor, men vårt system förutsätter starka partier”, menar kommunalråd Bo Zander (s).
”Starka partier lyssnar på medborgare. Man måste se politikens gränser”, sa Laila Nors (kd).

”Vi från kristdemokraterna har dialog mellan valen också. Jag är inte säker på att man la sin röst 2010 på grund av Centralskolan”, säger Sigvard Karlsson (kd) som liksom andra oppositionsföreträdare möttes av applåder i fullmäktigesalen.

”Jag förväntar mig inga applåder”, sa Kjell Skålberg (fp) inför sitt anförande

”Det är en väldig komplex fråga. Vi ska inte folkomrösta”, menade Anders Karlsson (c).
”Det gick på några veckor att få ihop namnen. Man har sex månader på sig. Jag har aldrig sett något liknande i folkligt engagemang. Försvåra inte inflytandet för Nässjöborna och eleverna”, säger Anders Hansen (safe) som menar att skolutredningen inte alls är någon helhet.

”Vi har demokrati i Nässjö.. tror jag”, sa Karin Larsson-Salander (mp).
Det kostar pengar att genomföra folkomröstningen, menade Sofia Ridderstad (m) och talade också om att Centralskolan varit en plats där det är lätt att få tag på knark.
”Hur mycket kostar demokrati. Ska vi strunta i valet 2014 också?”, sa Karin Larsson-Salander (mp).

”Var inte rädda. Låt Nässjöborna visa vad de tycker. Jag har ännu inte hört något bra argument för att inte genomföra en folkomröstning. Det handlar om att många Nässjöbor vill ha inflytande. Många vill rösta ja eller nej. Låt dem göra det”, Anders Hansen (safe).

[Redaktion]

 

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

5 Comments

  1. Nu vet vi vilka partier vi ska bojkotta i valet 2014, S. C. Fp. V & M. Buuu för er som inte lyssnar på medborgarna!
    Heja Mp, Safe, Kd och Sd er kommer vi att rösta på!

  2. Ja Haha! Nässjö kommer att bli en kommun bara av Sverigedemokrater i valet 2014! Så nu är det kört för S. C. Fp. V & M…..

  3. Går varken i kyrkan eller viftar med röda fanor men nästa val blir det Kd eller Safe!!

  4. Det är med stor vemod och bedrövelse jag konstaterar att vi inte fick någon folkomröstning och att skolstrukturen gick igenom. Jag måste ändå ge en stor eloge till Karin, Etelka, Anders, Conny och några till som kämpade hedervärt under debatten i kommunfullmäktige. Inte heller denna gång hade majoriteten några sakargument, inte heller bemöttes kritiken från MP, Safe och KD! Det är svagt, dessa sakargument hade Nässjöborna förtjänat att få höra! Istället fick vi höra Bo Zander säga att ingenting har förändrats på Centralskolan sedan 1968! Schysst passning till personalen och eleverna!

Kommentarer avstängda