Debatt

”Ni är usla” – politiker tror allt kan lösas med pengar


”Som i så många andra fall tror politiker och skrivbordsmänniskor att allt kan lösas med pengar. Till en viss del. Men utan engagemang och vilja för att åstadkomma resultat räcker det inte med pengar”, skriver debattören Olle Ljungbeck i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt på tal om lärlingssystemet som införts av regeringen.
[adrotate banner=”27″]
En sak som jag vill ge regeringen ett erkännande för och då i första hand Björklund, är återinförandet av lärlingssystemet. Emellertid krävs det ett engagerat engagemang bland företagare, politiker och byråkrater för att det skall bli något av det.
Men som i så många andra fall tror politiker och skrivbordsmänniskor att allt kan lösas med pengar. Till en viss del. Men utan engagemang och vilja för att åstadkomma resultat räcker det inte med pengar.

Nu har regeringen lovat höja ersättningen till företagen och ge högre ”lön” åt lärlingarna. Att något måste göras är synnerligen nödvändigt om inte hela idèn skall rinna ut i sanden. Det går massor av ungdomar inte minst sådana som vill in på bygge för att få nödvändig praktik och bli ”utlärda” hantverkare.
För att dessa skall komma igång och inte tappa sugen med arbetslöshet och uppgiven yrkeskunskap som följd, behövs det något mer påtagligt än bara pengar.

Jag föreslår Björklund, Arbetsmarknadsverket att agera mera handgripligt genom att skicka ut kunnigt
folk till arbetsgivarna och få dem mer intresserade av att ta emot lärlingar. Det är hög tid. Många ungdomar som med glädje sett fram emot lärlingsjobb och vidare praktik håller på att misströsta.
Visa nu att ni inte bara är skrivbordsmänniskor utan kan åstadkomma resultat. Och ni riksdags- och andra politiker. En del av er inte minst i Gävleborg brukar ta munnen väl full när det gäller att skrodera över hur duktiga ni är. På det här området är ni usla.
Så snacka mindre och gör mer.
Varför bara prata? Visa också ni att ni vill se resultat.

Olle Ljungbeck, Gävle

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook