Ledare

Ni har misslyckats allihop

Det är en politisk gåta hur så många etablerade politiker under så många år kan ha gjort så många fel när det gäller att neutralisera sverigedemokraterna, lyder Höglandsnytts analys inför valdagen idag söndag.

[adrotate banner=”27″]
Vallokalerna har öppnat idag söndag morgon och valutgången må vara oviss men en sak står tämligen säker. Sverigedemokraterna kommer att gå framåt, också på Höglandet.
Det borde var uppenbart vid det här laget att alla skandaler och alla rasistanklagelser rinner av sd som vatten på en gås.
Dags att välja en annan strategi. Varje framgång för sd är ett bevis på övriga partiers och politikers misslyckande, både lokalt och nationellt. Ni har helt enkelt inte gjort ert jobb.

Den som skyller på folket för att de röstar på sverigedemokraterna vet uppenbarligen ingenting om demokrati. Det är upp till folket att i en demokrati rösta på vad de vill och av vilken anledning de än vill.
Om så pass många som mellan 10 och 20 procent röstar på sd är det troligtvis för att de inte ser något bättre alternativ. Och med tanke på vad sd är för ett parti är det ett rysligt underbetyg till de övriga partierna och ett bevis för svenska politikers totala misslyckande.
Oberoende av vad man anser om sd:s inställning till andra etniciteter så handlar det om ett ungt parti, ett parti med rötterna i otäcka rörelser, ett parti med knäppgökar här och var som partiledningen inte haft styrsel över, ett parti som lokalt ofta inte säger någonting i de politiska församlingarna, ett enfrågeparti och sist men inte minst ett missnöjesparti.
Det är en gåta varför de etablerade partierna inte kunnat stoppa detta parti.
Det är fullt möjligt att det är för sent. Sd har mobiliserat och organiserat i många år och av den politiska historien kan vi lära att mobilisering och organisering är nyckeln till framgång.

Strategin att möta sd med sin egen politik har inte följts.
Var fanns Nässjös politiska ledning när Jimmie Åkesson hyllades på torget i Forserum?
Var fanns Vetlandas ledartrojka när Jimmie Åkesson lockade 1200 personer till Stortorget? De skulle naturligtvis ha hållit egna torgmöten samtidigt precis intill sd-mötena.
Om Åkesson står på ett torg i Jönköping ska Reinfeldt och Green stå på torget bredvid.
Det finns ett parti, kanske de enda i Sverige, som följt denna strategi: det lilla lokala Socialisterna välfärdspartiet i Västervik. När Åkesson kom dit i våras höll de ett eget valmöte på ett granntorg. Målet var att locka fler åhörare än Åkesson. De tänkte inte ropa rasist åt sd-arna utan bemöta sd med riktig politik, sin egen politik.

Strategin att försöka ta över sd-s kärnfrågor har inte heller följts även om det rent historiskt är en framgångsrik manöver. Problemet är väl kanske att valet står mellan gatlopp hos etablissemanget, svika sina ideal och vinna opinionen.
Flatheten är monumental trots alla stora ord och anklagelser. Den realpolitiska taktiken lyser med total frånvaro.
Att politiker inför valet diskuterar nya koalitionslösningar för att stoppa sd från vågmästarroller är inget mer än ett erkännande av sina egna tillkortakommanden, fiaskot är fullbordat.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

6 Comments

 1. Ingen redaktion, ingen journalist och ingen politiker
  har så kristallklart och med rikt mått av civilkurage,
  beskrivit det fullbordade fiaskot som just Höglandsnytts
  redaktion gjort i dag.
  Demokratibegreppet bör bli hemläxa och kvarsittning
  för alla som spelat Sd i händerna – för en trolig valframgång.
  Borgerlig röstberättigad väljare i Vetlanda.

 2. SD för en politik som i internationellt perspektiv är mainstream. Även med SD politik, så kommer invandringen vara större än i ett stort antal EU länder.Dagens invandringspolitik är så extrem att danmarks S regering ansåg det befogat att varna den svenska, för att det kan innebära inskränkningar för svenska medborgare i Danmark i framtiden.

  Sunt förnuft hos en majoritet av svenskarna säger att det är en ohållbar politik som för tillfället förs. Invandringen stiger för var mätning i prioritet för de svenska väljarna. Med tanke på detta så fungerar medias negativa kampanj mot SD, då opinionsläget endast ger dem 10 %, trots att en majoritet stöder deras vilja att begränsa invandringen.

  Med tanke på att medias makt försvagas för var dag, och att deras uppenbara agenda blir allt mer uppenbar, så kommer SD fortsätta växa, och med all sannolikhet kommer även de övriga partierna påbörja en anpassning till opinionen. Först till kvarn kommer sannolikt M gå när väl Reinfeldt avgått, då deras väljare och förtroendevalda är de som idag står närmast SD politik.

  1. Odemokratiska fasoner har tillämpats i hetsjakten mot Sd.

   Fördelar kan nu spåras till att alla partier kan tvingas att anpassa
   såväl debatt som anpassning till olika verkligheter som har
   undanhållits i vulgära och ofta osakliga påhopp på Sd.

   Tidig måndagsmorgon ska vi öppna dörren mot fyra nya år.
   Då förutsätts att alla politiker övergår till sansad saklig debatt
   och att den har sin grund i de verkliga förhållanden som råder.

   Sd behövs som väckarklocka och för att vi alla ska inse
   att det finns en obalans som vi tvärsäkert kommer att få
   ha med på agendor när vi går in i nästa mandatperiod.

   Min grundsyn innebär att vi ska ha en human ”borgerlig”
   inställning när vi går vidare i vårt samhällsbygge, med företrädare
   inom politiken som kan förskjuta ”partipiskor” och som förmår
   se helheten inför sina beslut – som de tar för vår räkning.

   Röstat på politiker som är för medmänsklig politik på alla nivåer.
   Vet att det kan bli bättre
   Jack Andreén, Vetlanda

 3. Misslyckandet som redaktionen kallar det, beror förmodligen på inkompetens och att de dessutom inte känner till SDs partiprogram.
  Detsamma gäller de av SRT och annan massmedia, anlitade politiska kommentatorer och experter.

  Jag kan också upplysa redaktionen, att under nazitiden i Tyskland, var ledande sossar (Gunnar och Alva Myrda) l bland de största auktoriteterna inom rasbiologi i världen

  Centern (bondeförbundet), var känt som det det brunaste partiet i Sverige, och SD bildades först flera decennier senare!.

  Gunnar Gadderyd
  Sverigedemokraterna

 4. Det finns för många människor som far illa och är bortglömda av övriga partier.
  T.ex människor i fas3, sjuka och utförsäkrade,

 5. Tänk Snart kan ”hela” Svenska folket vara rasister. Hela folket måste nog omyndigförklaras. Det kan ju inte tillåtas att folket ska rösta fel.
  Att folket ska bry sig om sina barn. Att de går i en bra skola. Sedan kan få ett arbete och försörja sig själva. Har råd med en egen bostad. Trygghet på arbetsmarknaden. En väl fungerande sjukvård likaväl som en värdig ålderdom med pensioner som man kan leva på.

Kommentarer avstängda