Nordiska vinster under första skyttedagen | Höglandsnytt
Sport

Nordiska vinster under första skyttedagen

Svenskarna var frikostiga i medaljutdelningen till grannländerna runt Östersjön då den åttonde upplagan av den internationella skyttetävlingen Swedish Cup inleddes med 609 deltagare i Sävsjö skyttecenter under trettondagsafton. I de inledande medaljmatcherna i viltmål lyckades norrmannen Espen Krogstad lura de båda svenska världsstjärnorna Niklas Bergström och Emil Martinsson i slutspelet.

Detta trots att Emil vunnit kvalet med 576 poäng och nio respektive 15 poäng ned till Niklas och Espen.
Espen skickade ut Niklas med 6-2 i den ena semifinalen, samtidigt som Emil besegrade finske Tomi-Pekka Heikkilä med knappa 6-5. Niklas klippte bronsmatchen med 6-3.

I finalen tog Emil Martinsson, tävlande för Osby och boende i Strömsund, kommandot med en ledning till 2-1, innan det mesta gick snett. Krogstad spurtade upp till 2-5 innan Martinsson tog sin tredje poäng. I skottet därpå avgjorde norrmannen till 6-3 i den första av tre deltävlingar i Swedish Cup.
”Grundomgången var skaplig, i slutspel av denna karaktär gäller att ha lite flyt med sig”, sa silvermedaljören Emil Martinsson, som säkert siktar på revansch.

Estland och Finland bland i damfinalerna

I damernas luftpistol svarade Veera Rumjantseva för en stark final och kunde via 475,4 efter final kvittera ut guldet närmast före Paula Paajanen, Finland. Bästa svenska blev Maria Prandl-Norrgård från Salem, i sista skotten inspurtande på bronspallen med 472,6 poäng.
I damernas luftgevär trodde säkert de flesta att kampen skulle stå mellan Hanna Etula från Finland och Irene Helmersson, tävlande för halländska Morup. De hade 397 respektive 396 poäng att gå på, och därtill två pinnar i marginal till efterföljande skyttar.
Hanna gasade på med bra tior och vann klart med 103,3 i finalen och 500,3 poäng totalt. Alla totalpoänger över 500-strecket har respekt med sig. För Irene blev det desto kämpigare att försvara placeringen.

Hetast i spurten var Kvibergs Andrea Franzén, liksom Irene med norrländskt förflutet, på den åttonde och sista finalbanan. Med 102,6 poäng spurtade hon från åttonde till andra placering över de tio decimaltolkade finalskotten.
”Underhållande för publiken, men jobbigt för skyttarna. Det blev lite nervöst eftersom jag klättrade tidigt. Fick kämpa mot nerverna hela vägen, men det var kontrollerat”, analyserade jämtländskan.

Karl Johan från Göteborg bröt trenden

De blågula förhoppningarna kom igen under juniorfinalerna, och då herrarnas luftgevärsfinal stod på agendan sist på torsdagskvällen såg Kvibergsskytten Karl Johan Jönsson till att bryta trenden att skänka bort medaljer.
Kalle parkerade som två med 596 poäng och en dito efter ledande Ole Magnus Bakken från Norge inför finaldramatiken. Väl där drog Ole en 7,2 i andra skottet, varpå Göteborgaren högg direkt och tog över ledarpositionen.
Genomgående stabilt skytte gav tre poängs marginal (699,3 mot 696,3) till slutliga tvåan och landslagskompisen Mikael Svensson, Aspö.
”Bra start, jättekul att skjuta idag. Jag är nöjd med resultaten både i final och i grundomgång. Inte så mycket att fundera på, det var bara att köra på”, sa en nöjd Kalle.

I pistolherrarnas final notabelt avslutningsvis att totalvinnaren under flera upplagor av tävlingen, Kai Jahnsson från Finland, utklassade medtävlarna. Vad annat kan sägas om segerpoängen 683,2 mot 674,5 för landsmannen Teemu Lahti.

Mikael Svensson

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook