Nu är VETABs mångmiljonbygge igång | Höglandsnytt
Nyheter

Nu är VETABs mångmiljonbygge igång

Under tisdagen startade VETABs mångmiljonbygge, kraftvärmeverket på Stickaområdet. I sanningens namn ska dock sägas att man har tjuvstartat. Hur som helst talades det framåtsyftande och det eldades tändsticksavfall som symbol för eld och värme.

Peter Nilsson, VETABs projektledare, var den som först äntrade den lilla scenen ungefär där den stora pannan ska stå för att hälsa välkommen.

Ola Rosander, VD hos VETAB, konstaterade att denna tisdag efter tre års förberedelser var början på något stort i alla avseenden, inte minst att man drar ett rejält strå till stacken för bättre miljö. I stället för olja ska eldas både flis och avfallsprodukter och producera både el och värme med ett minimum av olja.

Vill det sig väl kan man t o m komma att dra in bränslet med järnväg, eftersom det sedan gammalt finns spår ända fram.

Upphandlingen till bygget är klar, i alla fall nästan. Ola Rosander hade förhoppningen att alla inblandade under byggtiden skulle vara noga med arbetsmiljön.

”Här kommer att finnas i stort sett alla typer av risker för arbetsskador, undervattensskador möjligen undantagna”, konstaterade han. ”Så jobba försiktigt!”

Huvudentreprenör för byggetn är KMW Mekaniska i Norrtälje, som ligger bakom cirka 400 liknande anläggningar, de allra flesta i Skandinavien men också i bl a Nya Zealand.

”Men det här är den största”, förklarade företagets VD Anders Bohm.

Det blir gott om underentreprenörer som ska kugga i varandra – åtta, tio stycken och totalt kommer arbetsplatsen att sysselsätta upp mot 60 personer.

Hur arbet fortskrider man man dagligen och stundligen kolla på VETABs hemsida. Där finns bilder från en avslöjande kamera.

I slutet av 2012 ska det vara färdigbyggt och då har VETAB betalat 316 miljoner för vetlandabornas bästa.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook