Debatt

Nu blir det kriminellt att titta på tv


[adrotate banner=”27″]
”Sverige är ett av världens hårdast drabbade länder när det gäller cardsharing och lagstiftningen behövde kompletteras”, skriver David Würgler på branschorganisationen Nordic Content Protection – STOP i ett inlägg.

Nu införs straff för olovligt tv-tittande på betal-tv. Det beslutade den svenska riksdagen tidigare i juni. Lagändringen innebär att man kan dömas till böter om man tittar på betal-tv via illegala nätverk.
Det har länge varit olagligt och straffbart att driva så kallade cardsharingnätverk i kommersiellt syfte. Gårdagens lagändring riktar sig i första hand till privatpersoner och innebär att det nu även blir straffbart att titta på och nyttja de illegala nätverken.

Det här var en nödvändig åtgärd från regeringens sida. Sverige är ett av världens hårdast drabbade länder när det gäller cardsharing och lagstiftningen behövde kompletteras. Liknande lagjusteringar har visat sig vara effektfulla i Danmark och Norge. Vi är därför väldigt positiva till att en bred riksdagsmajoritet nu har ställt sig bakom regeringens förslag.

Lagförändringen hjälper tv-branschens aktörer att komma tillrätta med den olovliga tillgången till betal tv-sändningar. Ett problem som exempelvis kostar Sveriges hockeyklubbar miljonbelopp varje år.

Cardsharing handlar om att hundratals, ibland tusentals, personer i ett nätverk delar på ett enda kort av typen man använder sig av i digital-tv-boxar. Användarna får på så sätt tillgång till en uppsjö av betal tv-kanaler nästintill gratis. 300 000 svenskar använder sig av cardsharing enligt en uppskattning som STOP har gjort.

Straffet för privat olovlig hantering genom användning eller anskaffning av avkodningsutrustning är böter. Straffet för övrig olovlig hantering av avkodningsutrustning är böter eller fängelse i högst två år. Lagändringen träder i kraft den 1 augusti 2014.

David Würgler, STOP

[adrotate banner=”108″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook