Bandy

Nu börjar allvaret för Vetlanda BK

”Skriver det här timmarna före avslag mot Ljusdal. En match där Vetlanda BK måste vara det lag som håller i taktpinnen och där det till slut måste bli två poäng. Och det blir det också med all säkerhet”, skriver Leif Hedberg i en bandykrönika.

[adrotate banner=”27″]
VBK har hittills gjort vad man ska och lite till i seriespelet. Oavgjort mot lag som Villa-Lidköping, Vänersborg, Västerås och Edsbyn imponerar.
Dessutom programenliga segrar mot Tillberga, Kungälv och Kalix samt förluster mot Sandviken och Bollnäs.

Bara två poäng
Men faktum är ändå att VBK i dag bara har två poäng mer än vad man hade förra säsongen efter nio omgångar då man tog sig till slutspel med liten marginal. Därför är kommande matcher viktiga.
Det ska spelas sex matcher innan 2014 går över till 2015 (Ljusdal, Hammarby, Broberg, Sirius, Kalix och Vänersborg) och jag räknar med att VBK behöver ta minst sju poäng här för att fortfarande behålla sin nuvarande slutspelsplats. Två poäng ikväll vore en bra början.

Stabilt spel
Det jag har sett under säsongen av VBK har varit positivt, med ett eget spel och ett försvarsspel som är stabilt.
Det sämsta intrycket på mig gjorde VBK hemma mot Sandviken.
SAIK tokpressade VBK högt upp i plan men VBK envisades ändå att låta Johan Löfstedt och Pontus Blomberg hämta bollen långt nere i eget straffområdet. Givetvis en dödssynd och titt som tätt blev man straffade genom att man tappade bollen eller slog huvudlösa, svåra pass som snappades upp av Patrik Nilsson, Erik Pettersson och co,
Jag tror att VBK-målvakten Jonas ”Skorven” Persson gjorde två halvlånga utkast i första halvlek av den matchen. Fler var det inte och det är alldeles för dåligt.

Måste starta högre upp
När man har en sådan hög press mot sig MÅSTE man starta anfallen högre upp i plan och då helst genom ett målvaktsutkast som redan det passerat tre-fyra motståndare. Gör man så blir motståndaren villrådig och kanske ”plockar hem” spelare igen.
Men nu är ju inte ”Skorven” känd som Sveriges bästa offensiva målvakt. Därför ska det bli intressant att se hur Målillasonen Philip Svensk agerar ikväll. Han har bra utkast, men kan dock inte mäta sig med ”Skorven” i det defensiva spelet.
Ett annat alternativ att inte få den höga pressen mot sig är givetvis att kontra fortare då man bryter. Det var ju så SAIK gjorde på VBK. Man ställde om blixtsnabbt.

Många insläppta mål
Såg någonstans att VBK-tränaren Tommy Österberg inte är nöjd över att ha släppt in så många mål som man gjort, 51. Faktum är att det bara är Tillberga i serien som släppt in flera, 63. Österberg kritiserade försvarsspelet, medan jag menar att det beror på anfallsspelet…
Många VBK-mål i baken beror på för dåligt passningsspel och då inte sällan på egen planhalva. Det är inget man kan skylla försvarsspelet på.
Nej, sätt igång spelet högre upp i plan fler gånger och tappa bollen när man bara har två, tre egna spelare framför sig och därmed får åtta, nio egna spelare på försvarssida. Då håller VBK:s försvarsspel god klass.

Två skär framåt
Däremot när det gäller anfallsspelet på offensiv planhalva har VBK tagit både ett och två skär framåt. Och givetvis ligger anfallsduon Mickelsson/Andersson bakom mycket av det här. Båda två har hittat målet och lägg därtill att Lysell avlöser dem bra.
Speciellt kul är det att se när lagkamraterna flippar bollen till Jocke Andersson som måste vara bäst i Sverige i dag att både ta ner dylika bollar och göra något bra av dem.
Såg Jockes matcher via nätet i det så kallade ”B-landslaget” den gånga helgen då han gjorde flera sådana mål.
Halven Robin Folkesson har också kommit mer och ju längre säsongen gång.
Nu vill jag dock bara se flera offensiva attacker från både hans sida och den andra halvlek, Tomi Hauska.

Utvisningsbänken
Och färre gånger vill jag se Philip Lennartsson på utvisningsbänken. Nu har dock Fille kommit till ett svårt läge. Han är numera känd (ökänd?) som en buse och det innebär att han ofta blir felbedömd. Han tilldelas helt enkelt en utvisning trots att det egentligen inte är utvisning. Ibland knappt frislag/straffslag.
Så var bland annat fallet i mötet mot Sandviken och har varit så vid ytterligare några tillfällen den här säsongen.

Slutsummering.
En något mer än godkänd inledning av seriespelet av VBK, men nu runt jul kommer matcherna tätt och då gäller det att hänga i ovanför slutspelstrecket.
Friskt vågat – hälften vunnit!

[Bandy]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook