Höglandet Ledare Toppnyheter

NU FÅR DET VARA NOG – DÖM RATTFYLLON FÖR MORD

Liten flicka lekte utanför sitt hus i Rydaholm. Dödad. Anebykvinna på promenad med sin hund. Dödad. Ydreföretagare motionerade längs lv 131. Dödad. Kvinna på väg till jobbet på lv 195. Dödad. Barnfamilj cyklade i stugbyn på Öland. Dödade. Man och kvinna på bilfärd i Högsby. Dödade.

Bara några i raden av människor som dödats av rattfyllon på Höglandet och på Öland de senaste åren. Statistiken visar att rattfyllon är inblandade i en fjärdedel av alla dödsolyckor.

Ett rattfyllo som orsakat dödsolycka kan dömas för grovt vållande till annans död. Straffet kan bli ett mindre antal år i fängelse.

Det vore rimligare att skärpa lagstiftningen. Den som sätter sig berusad i en bil och kör iväg bör kunna dömas för dråpförsök. Det är en medveten handling att köra bil och med ett rattfyllo bakom ratten förvandlas bilen till en dödsprojektil.

Ett rattfyllo som kör ihjäl en annan människa bör kunna dömas för mord eller dråp. Det är en medveten handling att berusa sig och en medveten handling att köra bil. Det är därmed också en medveten handling att utsätta andra människor för dödliga risker. Risker som enskilda personer inte kan försvara sig emot, inte kan förbereda sig för.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook