Eksjö Höglandet Hultsfred Jönköping Nässjö Toppnyheter

Nu händer det: 180 asylboenden läggs ner – flera på Höglandet

Migrationsverket tänker avveckla över 180 asylboenden och flera av dem i Höglandsområdet.

Under februari till maj ska återstående direktupphandlade asylboenden avvecklas. 183 boenden ska stängas.

– Vi fortsätter att avveckla boendeplatser under våren. Det är ett ekonomiskt ansvar vi har eftersom vi annars skulle få betala för tomma platser, säger Kenneth Karlsson, chef för boendeplanering vid Migrationsverket, i ett pressmeddelande

En nationell avvecklingsplan för arbetet med att avveckla 23 500 boendeplatser beslutades i december 2016. Då fick regionerna i uppdrag att göra regionala planeringar för att stänga boenden och genomföra flyttar för de människor som berörs.

Arbetet med att genomföra flyttar är omfattande, och avtalen med leverantörerna ska avslutas i en viss rangordning. Därför kommer människor att flytta och boenden att stängas i olika etapper under våren.
– Varje etapp motsvarar en tvåveckorsperiod, och ungefär 1000 personer bedöms behöva få hjälp att flytta per vecka, säger Kenneth Karlsson.

I Eksjö kommun avvecklas Solhöjden i Mariannelund (där en kvinna mördades i somras) Stuveryd i Bruzaholm. I Hultsfreds kommun avvecklas Moliljan i Målilla. I Nässjö kommun avvecklas Bodafors 7. I Jönköping avvecklas Tokeryds herrgård.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook