Nyheter

Nu ligger isen invigningsklar i Sapa Arena

I mars månad i år var alla formella hinder undanröjda för en byggnation av en kombinerad bandy- och ishockeyhall på Tjustkulleområdet. På lördag invigs landets tionde bandyhall – vilken hockeyhall i ordningen det blir vet ingen.

Allt har med andra ord gått med rekordfart sedan man satte spaden i marken i maj månad. Sedan dess har man dessutom fått fram en konstgräsplan, där seriespelet redan kommit igång. Redan den 21 september ska också hockeyhallen vara klar för spel.

 

Men än så länge ligger betonggolvet utan is – det är där invigningsfesten ska äga rum på lördag kväll.

 

Allt detta får man för 60,5 miljoner kronor (budgeten låg på 61 miljoner!).

 

Projektet har diskuterats fram och tillbaka under flera. Det började redan 2006, då Vetlanda BK, Skirö AIK och Nävelsjö SK bildade Vetlanda Arena AB. Under 2008 började Boro/VHC fundera på ett liknande upplägg för hockeyn. Resultat: klubbarna slog ihop sina påsar i ett och samma bolag, som fick namnet Vetlanda Arena AB. Året därpå växte projektet med en konstgräsplan.

 

När sedan kommunen gick med på att fungera som bank upp till 53 miljoner och skrev ett avtal att man hyrde anläggningstider för 6,8 miljoner per år var det bara att köra igång. Sponsorstödet på 1,7 miljoner kronor per år är också nödvändigt.

 

Privatpersoner har så här långt köpt aktier för 3,1 miljoner i Arenabolaget – försäljningen gick under en period trögt men har nu tagit rejäl fart.

 

Arenabolagets VD Håkan Edvardsson och dess styrelseordförande Stewe Jonsson är vid det här laget både stolta och glada över att det stora – och av många bespottade – projektet nu är i hamn.

 

Många, många har lagt ner mycket fritid som gratisjobbare – alltifrån städning till alla läktarbyggen. Minst 4 000 frivilligtimmar har summerats. För byggledningen har många timmar gått åt för sammanträden: Göran Haraldsson har summerat 209 sammanträden sedan 2009!

 

Det såg lite kärvt ut för några dagar sedan med isen – men nu ligger den där den ska. På torsdagskvällen genomförde VB sin första träning i Sapa Arena. På lördag är det invigningsmatch mot Hammarby.

 

Sen ska det rulla på.

 

För ishockeyns del stannar Boro/VHCs A-lag kvar i gamla anrika Borohallen, i alla fall tills vidare. Men klubbens J20- och J18-lag flyttar sina seriematcher till Sapa Arena. Läktarkapaciteten där blir inledningsvis blygsam men förmodas räcka för den nivån.

 

Faktum är att byggnationen ännu inte är avslutad: fyra omklädningsrum till ska byggas. Så har kommunen beställt och för detta betalar man hyra utöver det avtal som gäller för övrig istid.

 

När det gäller reklamintäkterna inne i bandyhallen tar VBK hand om allt utrymme man kan sälja reklam på. Skirö/Nävelsjö har beslutat avstå från den intäktsmöjligheten, i varje fall tills vidare.

 

Det ska bli en spännande vinter – för alla bandyälskare i synnerhet.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook