Nu ryker skogen på Höglandet – massor av avverkningar planerade | Höglandsnytt
Eksjö Höglandet Jönköping Jönköpings län Nässjö Småland Vetlanda

Nu ryker skogen på Höglandet – massor av avverkningar planerade

Det är högtryck i skogarna i södra Sverige. Under årets första sju månader ökade antalet avverkningsanmälningar med över 20 procent jämfört med 2016, visar ny statistik från Skogsstyrelsen.

När skogsägare ska avverka skog skickas en anmälan till Skogsstyrelsen. Både antalet anmälda så kallade föryngringsavverkningar och mängden areal som skogsägare vill avverka, ökade i södra Sverige från januari till och med juli 2017, jämfört med samma period året innan. Antalet avverkningsanmälningar ökade med 22 procent till cirka 14 500. Mängden areal ökade med 28 procent till över 41 000 hektar. Så högt har det inte varit någon gång i södra Sverige under de fem år som statistiken sträcker sig över. För Höglandet gäller samma nivåer, ca 30 procent.

– Vi har för närvarande en högkonjunktur där bland annat byggandet, även i trä, ser ut att öka rejält. Sågverksindustrin förefaller också gå bra, inte minst i söder. Ökningen i avverkningsanmälningar i söder är en indikation som antyder att högkonjunkturen fortsätter, säger Erik Sollander, skogspolitisk strateg på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Samtidigt som inflödet av avverkningsanmälningar ökat, blir också antalet komplexa ärenden fler och det kan påverka handläggningstiderna. Det kan handla om avverkningar i känsliga miljöer som på öar, nära vattendrag men också i marker med höga naturvärden.

– Det är viktigt att avverkningsanmälningarna är fullständiga. Så är det inte alltid, särskilt när man fyller i schablonmässigt, då får vi ofta begära in ytterligare information och det tar tid. Om skogsägaren söker dispens för att avverka i förtid måste skälen tydligt framgå, säger Carina Strömberg, distriktschef i Jönköping.

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook