Ekonomi Höglandet

NY ANALYS: Svenska folket vill vara dumma säger NEJ till utbildning


Endast 39 procent av svenskarna som svarat på internationella arbetsförmedlaren Randstads Workmonitor Q2 2017 tycker att livslångt lärande är viktigt för att behålla och öka anställningsbarheten och undvika arbetslöshet.

– Det är en anmärkningsvärt låg siffra jämfört med hur man ser på livslångt lärande globalt, där 86 procent säger ja. Jag gissar att många helt enkelt underskattar vikten av att utveckla sina färdigheter i takt med att världen och arbetsmarknaden förändras, kommenterar Ola Eriksson, marknadschef på Randstad Sverige, i ett pressmeddelande.

I de flesta av de 33 länder som deltar i Randstad Workmonitor uppger mellan 80 och 90 procent att livslångt lärande är nödvändigt för att behålla konkurrenskraften på arbetsmarknaden. I Mexiko svarar 97 procent ja på den frågan.

Hela 88 procent av de tillfrågade globalt (Sverige 80 procent) tycker att man bör omskola arbetslösa så att de blir anställningsbara och 89 procent (Sverige 78 procent) säger att de är villiga att skolas om för att undvika arbetslöshet. Dessutom skulle 42 procent av de svarande världen över (Sverige 32 procent) acceptera lägre lön för att få ett jobb. Globalt anser 80 procent (Sverige 84 procent) att de skulle acceptera ett tillfälligt anställningskontrakt.

55 procent av respondenterna globalt (Sverige 46 procent) är beredda att flytta tillfälligt utomlands för att få ett jobb, medan 51 procent (Sverige 39 procent) är villiga att emigrera för att få ett jobb.

Randstad Workmonitor genomfördes för första gången 2003 i Nederländerna och omfattar idag 33 länder i Europa, Asien och Stillahavsområdet och Sydamerika. Studien undersöker både lokala och globala trender och genomförs fyra gånger per år. Minst 400 anställda som arbetar minst 24 timmar i veckan i varje land i åldrarna 18-65 år deltog i Workmonitor Q2 2017. Undersökningen genomfördes från 20 april till 8 maj 2017.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook