Ny åtalsanmälan mot halalslakteriet | Höglandsnytt
Nyheter

Ny åtalsanmälan mot halalslakteriet

I snart ett år har åklagarmyndigheten i Jönköping legat på en anmälan man fick in i december i fjol länsstyrelsen angående missförhållanden vid halalslakteriet Nässjö Kontrollslakteri. Nu har länsstyrelsen kompletterat sin anmälan.

I den ursprungliga anmälan handlade det huvudsakligen om administrativa brister – bl a har länsstyrelsen konstaterat att personal som arbetar vid slakteriet inte har nödvändig utbildning eller kunskap om vilka regler som gäller i Sverige.

Höglandsnytt har tidigare beskrivit hur man rätt och slätt slog igen får som skulle slaktas efter den utrustning man hade inte fungerade – och ingen reservutrustning fanns till hands.

Djurförhållandena vid slakteriet har ofta varit mycket bedrövliga. Enligt lag får djur inte hållas där mer än ett dygn i väntan på slakt – man har funnit bevis för att getter vistats där så länge som sju veckor. Vid ett sådant tillfälle har en del djur varit utmärglade.

Ingela Björklund är djurskyddshandläggare på länsstyrelsen. Hon säger:

”Nu har vi kunnat presentera fysiska bevis genom den åtalsanmälan som också livsmedelsveket har gjort, vilket gör det enklare för åklargarmyndigheten, när man arbetar fram åtalet.”

Länsstyrelsen beslöt för ett par veckor sedan att ingen slakt får ske vid det här slakteriet i väntan på att man kan visa upp att personalen utbildats och att den också förstår de instruktioner som ska finnas skriftliga på arbetsplatsen.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook