Jönköping Toppnyheter

Ny bomb – stora delar av centrum avspärrat

Ännu en misstänkt bomb ska ha sprängts under tidiga morgonen på fredagen i centrala Jönköping. Polisen lät spärra av ett stort område. Inga personer skadades

UPPDATERAD: 0753, 0758, 0838, 0846, 0857, 0917, 0922, 0936, 0956, 1122, 1553
En ny bomb ska ha sprängts i Jönköping under tidiga fredagsmorgonen. Jönköpingsbor väcktes av en detonation. Polisen har spärrat av Tändsticksområdet i västra centrala Jönköping efter en misstänkt bomb under morgonen. Explosionen ska ha inträffat i eller intill ingången Kulturhuset och skadat byggnaden.

Explosionen ska ha skett vid 05-tiden. Inga personskador har rapporterats. Larmet kom kl 0503. Sju minuter senare var polisen på plats.
Vid 06-tiden efter att avspärrningarna kommit på plats och bombgruppen beordrats till platsen beslutade polisen om att inleda förundersökning med brottsrubriceringen allmänfarlig ödeläggelse. Förhör har hållits med flera personer som larmade SOS och polisen.

Vid 0910-tiden togs avspärrningarna ner.
Under förmiddagen har polisen knackat dörr och hållit förhör med grannar. Polisens tekniker har säkrat spår från rester av detonationen, uppgav polisen strax efter kl 11. Spåren har lämnats för analys.

Under eftermiddagen kom visst besked om vad som orsakat sprängningen
”[Den] var en enklare modell av hemmabygge”, säger polisens presstalesperson Charlie Rendahl till SR.

Larmet kom in som ett automatlarm från Kulturhuset och det ska också ha uppstått en brand.

Enligt uppgifter till Jmini befann sig dock en person, en kvinna, i byggnaden vid tiden för explosionen. Hon ska vara chockad.
Enligt uppgifter till Jönköpingsposten ska ett brinnande föremål ha kastats mot byggnaden. En lokalvårdare ska ha varit på plats och sett detta.
Själva sprängkapseln hittades utanför entrén, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Under förmiddagen planerade polisen att hålla en presskonferens med ansvarig utredare. Strax innan kl 10 kom dock besked om att presskonferens ställts in.

Polisens särskilda bombgrupp har under morgonen och förmiddagen undersökt platsen. Detta är den andra sprängningen i Jönköping under veckan. Första gången sprängdes en bil i stadsdelen Bymarken. Också den gången skedde sprängningen i mörkret, vid 03-tiden.
LÄS MER: Misstänkt bilbomb i natt – område avspärrat

Huruvida det finns någon koppling mellan de båda sprängningarna är oklart. Polisen har konstaterat att sprängningen tidigare i veckan verkligen var en bilbomb.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook