Ekonomi Höglandet

NY PLAN: Alla plastförpackningar ska försvinna

Dagligvaruhandelns gemensamma mål: till år 2030 ska plastförpackningar vara fossilfria.

I landets livsmedelsbutiker är plastförpackningar otroligt vanliga. Nu kommer dagligvaruhandelsaktörerna i Sverige att göra plastförpackningarna mer klimatsmarta – tillsammans har branschen satt ett mål om att till 2030 ska den fossila råvaran i plastförpackningarna bytas ut till fossilfri eller återvunnen råvara.

– Plastförpackningar har många fördelar, som att det förlänger livsmedels hållbarhet och bidrar till minskat matsvinn – plasten runt gurkan är ett exempel på det. Men nackdelen är att plastförpackningarna till största delen består av fossil råvara, vilket dagligvaruhandelns initiativ kommer ändra på. Nu hoppas vi att regeringen delar våra ambitioner och hjälper oss att nå målet, säger Karin Brynell, vd för intresseorganisationen Svensk Dagligvaruhandel, i ett pressmeddelande.

Initiativet är framtaget inom ramen för Fossilfritt Sverige och kommer därför att presenteras för regeringen senare i vår. Då kommer dagligvaruhandeln uppmana regeringen att satsa på inhemsk produktion av biobaserad råvara, exempelvis från skogen.

– Att utveckla plast från förnybar råvara och förbättra återvinningen är helt centralt både för klimatet och för en effektivare resursanvändning. Därför är det glädjande att dagligvaruhandeln själva nu har tagit fram en färdplan för hur målet ska nås, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook