Ny rapport: rekordlåga elpriser | Höglandsnytt
Ekonomi Nässjö

Ny rapport: rekordlåga elpriser

Höstens milda, blöta och blåsiga väder har gjort att elpriset legat på historiskt låga nivåer under september, oktober och november.
Spotpriserna har i snitt legat på strax över 19 öre per kWh, vilket är de lägsta höst-priserna sedan år 2001. Enligt Nässjöbaserade elbolaget Bixias kvartalsrapport är risken för kraftigt stigande priser i vinter låg.

Hösten har varit mild med mestadels något blötare väder än normalt med undantag för oktober då nederbörden var ovanligt låg. Temperaturen har legat över normalt i sort sett hela hösten. Dessutom har vindkraftproduktionen varit högre än under samma period förra året.

”Andra faktorer som påverkat elpriset är att vi har fått in mer förnybar el i systemet, i första hand i form av vindkraft, samt att priset på kol och olja har fortsatt att falla”, säger Anders Engqvist, chefsanalytiker på Bixia, i ett pressmeddelande.

I december bedömer Bixia att elpriset kommer att stiga något och hamna på mellan 21 och 22 öre per kWh för att i januari och februari stiga till 23-25 öre per kWh.
”Risken för att priserna ska stiga kraftigt i vinter är bedömer vi som låg. Men om vi får störningar i kärnkraften i kombination med kallt väder stiger risken”, säger Anders Engqvist.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook