Höglandet

Ny undersökning avslöjar: så håller grannen koll på dig – kan veta allt om du har otur


Grannen kan ha vetat allt om din bostad utan att du anat något. En ny undersökning avslöjar hur folk håller koll på sina grannars bostäder.

Drygt hälften följer prisutvecklingen i sitt eget bostadsområde och det är inte bara via bostadssajter som svenskarna bevakar den heta marknaden. Många svenskar har nämligen gått på visning hos grannen. Flest har gjort det för att få en uppfattning om prisläget medan en del är nyfikna på att se hur grannen bor, visar Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer som genomförts av TNS Sifo.

61 procent svarar nämligen att de följer bostadspriserna i sitt eget område. Var tionde uppger att de noggrant bevakar utvecklingen. Bobarometern visar dessutom att intresset stiger med åldern. De äldsta i undersökningen, 56 till 79 år, svarar i störst utsträckning att de intresserar sig för värdet på sina bostäder.

Många svenskar har även tagit sitt bostadsintresse till en ny nivå. 7 procent uppger att de smugit sig in i en grannes bostad under en visning. Hälften av dem svarar att anledningen var att få en uppfattning kring prisläget medan det för 38 procent helt enkelt var nyfikenheten som tog över. Var femte var intresserad av att köpa bostaden och 19 procent uppger att de gick på visningen för att få inredningsinspiration.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook