Ekonomi Höglandet Jönköping

NY UNDERSÖKNING: Här bor de största idioterna

Allt fler storstadsbor får svårt att klara en större räntehöjning. Var femte hushåll har inte råd att betala en boränta på mer än 4 procent. Samtidigt är det få som förväntar sig en räntehöjning från Riksbanken i år, trots att mycket pekar på det. Att detta visar en SIFO-undersökning beställd av mäklarfirman Bjurfors.

En räntehöjning rycker allt närmare. I september meddelade Riksbanken att de planerar en höjning i december senare i år, eller senaste i februari 2019. Bankerna kräver redan idag att hushållen klarar en boränta på mellan 6 och 8 procent för att få ta ett nytt bolån. En ny Sifo-undersökning på uppdrag av Bjurfors visar emellertid att var tredje hushåll (33%) inte klarar en bolåneränta på den nivån. Motsvarande siffra för ett år sedan var 24 procent.

Undersökningen visar också att 18 procent inte klarar högre bolån än 4 procent, vilket kan jämföras med 13 procent för ett år sedan. Var tionde hushåll kan inte betala en bolåneränta på över 3 procent. Enligt samma undersökning uppger 31 procent att de inte vet vilken boränta som hushållet maximalt klarar av.

– Storstadsbor är mindre rustade för en större räntehöjning idag än de var för ett år sedan. Samtidigt räknar experterna med att Riksbanken höjer räntan i december. Förändringar av räntenivåer och andra reformer som påverkar bostadsmarknaden måste ske med varsamhet med hänsyn till hushållens skuldsättning, kommenterar Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook