Aneby Eksjö Höglandet Hultsfred Jönköping Jönköpings län Nässjö Sävsjö Toppnyheter Tranås Vetlanda Vimmerby Ydre

NY UNDERSÖKNING: Människorna som mår sämst på Höglandet

De flesta 18–44-åringar i Jönköpings, Kalmar och Östergötlands län anser att de har en bra psykisk hälsa. Det finns dock undantag – psykisk ohälsa är vanligare bland unga kvinnor och utrikes födda.

Det framgår av den undersökning Region Jönköpings län genomfört tillsammans med Landstinget i Kalmar län och Region Östergötland under 2015–2016. Invånarna fick själva beskriva sin psykiska hälsa samt om och hur de söker vård för psykiska besvär och hur de nöjda de är med den vård de fått. Syftet är att kartlägga självupplevd psykisk hälsa och analysera skillnader mellan olika grupper i befolkningen.

– Studiens rapport ger värdefull kunskap om hur det står till med den psykiska hälsan och vilka vägar befolkningen väljer för att få stöd när välbefinnandet sviktar, säger Region Jönköpings läns folkhälsochef Jesper Ekberg i ett pressmeddelande.

Enkäten visar inga större skillnader mellan de tre länen vad gäller psykisk hälsa, men vården i Jönköpings län verkar ha större beredskap för att ta emot patienter med lättare psykisk ohälsa.

Två av tre i de tre länen har god psykisk hälsa, men hälsan är ojämlikt fördelad. Ett exempel är kvinnor i åldern 18–24 år där mer än varannan uppger att de har psykiska besvär i någon utsträckning. Även för personer som är födda utomlands är den psykiska ohälsan vanligare.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook