Ekonomi Höglandet

NY UNDERSÖKNING: Så många vill sluta jobba NU!

De vill inte jobba längre. De vet att de kommer att dö. Det vet du också. Nya uppgifter från Pensionsmyndigheten.

Hälften vill gå i pension innan de blir 61 år eller efter att de blivit 67 år, även om det för dem som går tidigt innebär mindre pengar i pension och eller att de måste spara mer själva till pensionen.

I Pensionsmyndighetens undersökning fick 1 000 personer välja mellan tre alternativ: När de vill gå i pension, hur mycket pengar de vill ha i pension och hur mycket de vill spara till sin pension. De tre valen i undersökningen, precis som i verkligheten, var beroende av varandra. Om en person till exempel valde att gå tidigare i pension måste personen spara mer för att få ut samma pension.

Resultaten visar att valen varierade kraftigt från person till person. Så många som varannan tillfrågad valde till exempel att gå i pension antingen tidigare än 61 år eller efter att de fyllt 67 år. Idag kan du börja ta ut din allmänna pension först från att du är 61 år, och du har laglig rätt att arbeta tills du är 67 år.

– Du har en viss valfrihet när det gäller att ta ut din pension. Tänk på att pensionens storlek påverkas av när du väljer att ta ut den. Ju tidigare du tar ut din allmänna pension desto lägre blir den per månad livet ut, säger Marcus Lindenius, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook