Nyheter

Ny undersökning: sverigedemokrater tycker inte om människor

SD-väljare har den mest negativa människosynen och tror oftare att personer innerst inne är egoister, visar en forskningsstudie utförd vid Södertörns högskola.

I studien delades personer in i tre block: ett röd-grönt med dem som röstar på Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Fi och Miljöpartiet; ett blå-grönt med dem som röstar på Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna och KD samt ett gult block med dem som röstar på Sverigedemokraterna och små partier.

”Ett huvudresultat är att människosyn och tillit är en vattendelare mellan Sverigedemokraterna och andra väljarna. De röd-gröna och blå-gröna blocken har en mer positiv syn på människan: att människor är värda att få hjälp när de behöver det och värda att älskas och respekteras mer villkorslöst. I det gula blocket, där man finner SD-väljare och andra små partier, är synen mer negativ. SD-sympatisörer litar mindre på andra människor än vad andra väljare gör och att de tror oftare att det finns fler onda människor än goda. Det finns en koppling mellan att ha en viss misstro och en negativ syn på sina medmänniskor. Det går hand i hand”, säger Maria Sandgren, ansvarig för forskargruppen bakom studien, till TT.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook