Höglandet Vetlanda

Ny undersökning: Vetlanda har otroligt mycket vindkraft

Vetlanda ligger nu på åttonde plats på Vindkraftslistan bland Sveriges kommuner. Listan utgår från den samlade effekten på vindkraftverken i kommunerna.

Vid utgången av 2015 fanns i Vetlanda kommun 57 vindkraftverk med en sammanlagd effekt på 145 megawatt. Det placerar Vetlanda på åttonde plats på Vindkraftslistan, där Svensk Vindenergi årligen rankar Sveriges 290 kommuner. Under 2015 var antalet vindkraftverk oförändrat i Vetlanda, och kommunen sjunker två placeringar på listan jämfört med förra året.

Listan över kommuner med mest installerad effekt toppas av Sollefteå, följt av Ockelbo och Örnsköldsvik. Vid årsskiftet fanns det vindkraft i 176 kommuner, medan 114 kommuner ännu inte har någon vindkraft (däribland bl a Eksjö, Ydre och Sävsjö). Totalt fanns det 3 174 vindkraftverk i Sverige vid utgången av 2015.
Nässjö kommun hamnar på plats 39 på listan, Tranås kommun på 91a och Aneby på 134e.

Vindkraften producerade el motsvarande 12 procent av den svenska elanvändningen under 2015 och under året ökade antalet vindkraftverk med 214 stycken.
De kommuner som under 2015 byggde mest vindkraft var Sollefteå, Örnsköldsvik och Vindeln.

Vindkraftslistan baseras på installerad effekt i kommunerna. Flera faktorer såsom vindförhållanden, yta och befolkningstäthet avgör hur mycket vindkraft som kan byggas i en viss kommun. Om vindkraften ställs i relation till kommunens totala yta, inklusive sjö och hav, så skulle Vetlanda hamna på plats 11 på Vindkraftlistan.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook