Höglandet

NY UNDERSÖKNING: Vi vill bli bortglömda

Sju av tio svenskar är oroliga över säkerheten på nätet och fler än en av tio har drabbats av dataintrång. Det framgår i en ny SIFO-undersökning som genomförts på uppdrag av mjukvaru- och tjänsteföretaget Tieto.

Nästa år, i maj 2018, träder den nya dataskyddsförordningen (GDPR) i kraft inom EU som bland annat ger konsumenter rätt att få sina lagrade uppgifter borttagna från företagens dataregister.

För att undersöka hur svenskarna ser på förändringarna har Tieto låtit SIFO fråga drygt 1000 personer om deras inställning till dataskydd och företagens hantering av personlig data.
76 procent anger att de kan tänka sig att be företag att radera alla lagrade uppgifter och användardata om sig själva.

– Konsumenter är allt mer engagerade och kritiska till hur företag och organisationer hanterar kanske den mest värdefulla tillgången av alla – nämligen den data som de samlat in om oss. Användarna förväntar sig hög säkerhet och att bli snabbt informerade i händelse av intrång och är även beredda att agera för att skydda sin integritet. Utvecklingen ställer nya krav på företagen som behöver kunna visa hur och var de har sin data lagrad, säger Maria Nordgren, chef inom IT-säkerhetstjänster på Tieto, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook