Nyheter Vetlanda

Nya busslinjer planeras till Vetlanda

När landstinget tagit över hela ansvaret för kollektivtrafiken i länet planerar nu Länstrafiken stort inför framtiden. Bland annat en ny Krösabusslinje mellan Vetlanda och Nässjö/Sävsjö. Dessutom finns planer på snabbusslinjer från Vetlanda. Det stora problemet är finansiering. Höjda biljettpriser kan bli en följd.

Det handlar inte om att införa busslinjer över en natt. Länstrafikens strategi sträcker sig tolv år framåt till 2025. I dessa planer ingår att utöka det så kallade Krösabussnätet. Idag går Krösabussar, många avgångar på förutsägbara tider, mellan Gislaved och Värnamo och mellan Nässjö och Vetlanda över Eksjö, den sistnämnda en inte helt idealisk lösning för resenärer mellan Vetlanda/Ekenässjön och Nässjö.
Länstrafiken har dock planer på att ersätta dagens linjer 341, 342 och 343 med en linje 302 som ska gå Nässjö-Vetlanda-Sävsjö.

Den stora förändringen kommer dock troligtvis bli ett antal nya snabbusslinjer med åtta turer i vardera riktningen på vardagar. En linje är tänkt gå Vetlanda-Nässjö-Jönköping, en annan Vetlanda-Hultsfred och en tredje Tranås-Eksjö-Vetlanda-Nottebäck-Växjö/Åseda.

För att få till alla trafikökningar krävs ytterligare 300 miljoner kronor. Detta kan ske genom ökade biljettpriser, att trafik flyttas till lönsammare linje i mer tätbefolkade områden (något som Vetlanda kommun sätter sig emot i ett yttrande), att landstinget hittar pengar någonstans eller att pengar kommer från kommunerna. De två sistnämnda lösningarna kan innebära skattehöjningar.

Vetlanda kommun vill ha en fortsatt satsning på mindre busslinjer, för att gynna dem som vill arbets- och studiependla till och från mindre orter och bosättningar kommunen.

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

5 Comments

  1. Vetlanda-Sävsjö-Värnamo borde tänkas över snarare!
    Med tanke på hur tätt 301 går så blir det ju även lätt för folk från Eksjö/Nässjö att ta sig till Värnamo.

  2. Sen undrar man ju varför Landstinget ska hålla på med bussar och sådant. För mig är Landstinget en organisation som ska hålla på med sjukvård, inte bygga fina hus i Jönköping, fixa med busstrafiken eller vara navelsträng åt konstnärer.

      1. Detta kan konstateras – fråga kan därför uppstå – är detta rätt?

Kommentarer avstängda