Eksjö Hultsfred Nässjö Småland Vimmerby

Nya planen för rv 40: ska bli en kostig

Trafikverket kommer med dubbla besked när det gäller rv 40. Det kan bli 100 km/t mellan Eksjö och Nässjö om några år men annars ska farten sänkas till 80 km/t.

Sedan tidigare har det kommit fram att Trafikverket vill sänka hastigheten på rv 40 genom Eksjö kommun och mellan Mariannelund och Vimmerby till 80 km/t eftersom sträckan saknar mitträcke, sträckan är dock försedd med omkörningsfiler.
Tidigare i veckan hölls ett samrådsmöte på Träcentrum i Nässjö där läget för ombyggnaden av sträckan mellan Nässjö och Eksjö beskrevs. Tanken är att sträckan ska bli en 2+1-väg med 100 km/t. Men vägen dit är lång, med flera samråd längs vägen och bl a arkeologiska undersökning och inköp av mark som tas i anspråk vid ny sträckning. Först tidigast någon gång 2018 kan bygget komma igång. Till dess är det 80 km/t som gäller.
Samtidigt kommer också besked om att Trafikverket vill sänka hastigheten till 80 km/t på rv 40 genom Västerviks kommun. Något som får kommunledningen i Västervik att se rött.
”Istället för att investera i vägarna så sänker man hastigheterna”, säger kommunalrådet Tomas Kronståhl (S) till Västervikstidningen.
”Vi försöker få till stånd regionförstoring och arbetspendling. Det här beslutet går inte alls åt det hållet, säger f d kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) till VT och vill helst se att hela rv 40 mellan Göteborg och Västervik får Europavägsstatus.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook