NYA TRENDEN PÅ HÖGLANDET: Skära ut kroppsdelar | Höglandsnytt
Aneby Eksjö Höglandet Hultsfred Jönköping Jönköpings län Nässjö Sävsjö Tranås Vetlanda Vimmerby Ydre

NYA TRENDEN PÅ HÖGLANDET: Skära ut kroppsdelar

I södra Sverige har donationsfrekvensen ökat det senaste året, enligt besked från Socialstyrelsen. I sydöstra regionen, där Kalmar, Östergötland och Jönköping ingår, med så mycket som 56 procent jämfört med året innan.

Även södra regionen, med Skåne, Kronoberg, Blekinge och södra Halland, rapporterar en ökning av donationsfrekvensen, där med 38 procent.

– Det här är såklart glädjande och resultatet av satsningar på organisation, utbildning och samverkan med ett aktivt donationsfrämjande arbete inom vården, säger Josefina Meyer, utredare på Socialstyrelsens nyinrättade Nationella Donationscentrum, i ett pressmeddelande.

Enligt den årliga rapporten över organ- och vävnadsdonatorer i Sverige fortsätter antalet donatorer att öka. 2017 var det 188 avlidna personer som blev faktiska donatorer genom att ett eller flera organ togs tillvara och transplanterades. Det är det högsta antalet hittills.

Totalt i landet transplanterades 818 organ förra året, av dessa kom 690 från avlidna organdonatorer och resten från levande donatorer. Behovet av organ för transplantation är dock fortsatt stort. På väntelistan den 1 januari 2018 fanns ett behov av drygt 800 organ. Liksom tidigare år är behovet av njurar överlägset störst, därefter följer lever och hjärta.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook