NYA UPPGIFTER: Du kommer att dö i en frontalkrock på Höglandet | Höglandsnytt
Höglandet

NYA UPPGIFTER: Du kommer att dö i en frontalkrock på Höglandet

Tester visar stora brister i krocksäkerhet hos husbilar.

Resultaten av krocktesterna visar att det är mycket stor risk att omkomma vid en frontalkollision. Konstruktionen i husbilarna är inte tillräcklig för att skydda förare och passagerare, redovisar Trafikverket.

– Trafikverket har genomfört krocktester för att bidra med fakta till utvecklingen av säkrare husbilar, säger Maria Krafft, måldirektör för trafiksäkerhet på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Trafikverkets har testat två moderna husbilar, en halvintegrerad och en helintegrerad. Krocktesterna är samma frontalkollisionstest som används i Euro NCAP och motsvarar en frontalkollision i 90 km/h mot en genomsnittlig personbil.

– Det är ett tufft test som motsvarar ett krockscenario som tyvärr inte är ovanligt på våra vägar, säger Matteo Rizzi, trafiksäkerhetsanalytiker på Trafikverket.

Vid analys av den helintegrerade husbilens konstruktion konstateras att den delvis var byggd av trä! Därmed finns det inga strukturer som tar hand om krockenergin. Det kan finnas variationer i konstruktion och material som kan påverka krocksäkeheten.

Fakta:

  • Resultatet av krocktesterna visar stor risk att omkomma i en frontalkollision.
  • Föraren har i krockproven med båda bilmodellerna mycket hög risk att omkomma eller bli allvarligt skadad.
  • Alla i bilen har stor risk att skadas allvarligt av inredning som lossnar under krocken.
  • En förklaring är att husbilar har en relativt kort deformationszon i förhållande till sin vikt.
  • Den halvintegrerade husbilen ger något bättre skydd än helintegrerad, men fortfarande långt ifrån skyddet som en modern personbil ger idag
  • Sedan år 2014 har antalet nyregistrerade husbilar i Sverige ökat med 50 procent. Under samma period har 6 personer omkommit i husbil, 4 av dem under förra året.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook