Nyheter

NYA UPPGIFTER OM SOPORNA – Nya hjältar misstänkta

Beslut och utveckling i ärendet med regalierna

En man har under söndagen begärts häktad för grovt häleri av de stulna begravningsregalierna som hittades i Åkersberga natten till tisdagen. Ytterligare en man, anhållen på sannolika skäl misstänkt för grov stöld i ärendet, greps under lördagen.

– Mannen som anhölls för grovt häleri i torsdags kväll är nu på förmiddagen begärd häktad på skälig misstanke, det vill säga den lägre misstankegraden. Framställan är inlämnad till jourdomstolen i Stockholm, säger, i ett pressmeddelande, förundersökningsledaren Reena Devgun vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet

Tid för häktningsförhandlingen är ännu inte satt men beslutas av tingsrätten.

– Ytterligare en man greps i går lördag i ärendet efter att ha varit anhållen i frånvaro sedan i fredags. Den mannen är anhållen på sannolika skäl misstänkt för grov stöld, alltså delaktighet i själva stölden av regalierna. En framställan om offentlig försvarare för mannen har nu under söndagsmorgonen lämnats in till jourdomstolen som svarar för Strängnäs. Förhör ska hållas med mannen så snart som möjligt, säger Reena Devgun.

Regalierna har ursprungligen tillhört en kung (eller rättare sagt hans grav) i Sverige på 15-1600-talen, en kung som utövade brutalt förtryck mot folket, inte minst genom fruktansvärda skatter och stölder för att berika sig själv. Regalierna är en symbol för detta förtryck och har inget med det svenska folkets historia eller kulturarv att göra.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook